1/10

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

    Tamperelaiset tieteentekijät valittavat pätkätöitä ja vaativat vapaata tiedettä sekä vapaata tutkimusta. Valituskuorolle kertynyt maine on poikinut levytyssopimuksenkin

     

    Tieteentekijat osaavat valittaa!

    Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto (TJS) on palkinnut pohjoissavolaisen Metänmulukasukilipailun sekä tamperelaisen Valituskuoron Vuoden Välkky -palkinnolla. TJS korostaa palkittavien valinnalla ammattiyhdistystoimijoiden yhteisöllisyyttä. Tampereen yliopiston tieteentekijät ry:n (Tatte) Valituskuoron toiminta on TJS:n mielestä mainio esimerkki raikkaasta ja omaperäisestä ammatillisesta yhteisöllisyydestä.

    - Ammattiyhdistystoiminta on aika rankkaakin edunvalvontaa, mutta se ei kuitenkaan ole sen ainoa tarkoitus. Varsinkaan pätkätyöläisten yhdistyksen tehtävä ei ole pelkästään edunvalvonta vaan myös jäsentensä ammatillisen identiteetin ylläpitäminen, Valituskuoron ideanikkari, Jukon pääluottamusmies, Tampereen yliopiston sosiaalitutkimuksen laitoksen tutkija Tapio Rissanen muistelee innostumistaan valituskuoroideasta.

    - Kun kaikki koko ajan valittavat, niin ajattelin, että se voisi toimia voimauttamisen välineenä. Valituskuoroidea tuntui hauskalta keinolta päästää tieteentekijät jakamaan kokemuksiaan yhteisöllisyyttä luovalla toiminnalla.

    - Ideassa on kyse enemmän tavasta ilmaista kokemuksia kuin musiikillisista intohimoista.

    Tatte kokosi valituslaulua varten valituksenaiheita tamperelaisilta tieteentekijöiltä kevään aikana. Valitettavaa oli paljon. Aiheet ovat tieteentekijöiden työhön liittyviä, kuten pätkätöistä valitti yks ja toinenkin.

    - Tulin mukaan siinä vaiheessa, kun valituksenaiheita oli kasassa. Suostuin kokeilemaan laulun sorvaamista, mutta en luvannut vielä mitään. Materiaali oli hyvin hajanaista, sähköpostiviesteistä poimin aihelmia. Niitä yritin parhaani mukaan tulkita ja sovittaa ne ymmärrettäviksi säkeiksi. Kuuntelin sävellyksestä pätkiä ja ryhdyin kokeilemaan sanoittamisen sujumista, Valituskuoron tekstinikkari, Turun yliopiston englannin professori Joel Kuortti kertoo.

    Sanoittaminen lähtikin nopeasti etenemään omalla painollaan ja muuttui helpoksi. Kuortti kuvaakin työskentelyään lopulta flow -kokemukseksi.

    - Laulun tekemiseen meni kaksi yötä. Lauluun kertyi 20 säkeistöä ja valituksia jäi vielä ylikin. Käänsin tekstin myöhemmin myös englanniksi.

    Aikataulu oli tiukka

    Tieteentekijöiden liitto antoi Valituskuorolle pienen toiminta-avustuksen, joka mahdollisti hankkeen. Säveltäjä Jarno Laaksoselle Tampereen konservatoriosta ja kuoronjohtaja, teatterimusiikkia opiskelevalle Emmi Uimoselle maksettiin pienet palkkiot tehtävistään.

    - Talous ei siten aiheuttanut idean toteutuksessa ongelmia vaan aikataulu. Kuoroon halukkaita oli enemmänkin, mutta aikataulun tähden kaikki eivät päässeet mukaan. Kuorttikin tuli suoraan esitykseen laulamaan, kun ei päässyt yhteenkään harjoitukseen mukaan. Käytimme nettiä, jonka avulla kuorolaiset pysyivät mukana, jos eivät harjoituksiin päässeet. Ehkä tiukka aikataulu oli hyväksikin, kun siten riitti innostusta ja puhtia koko ajaksi, Tapio Rissanen pohtii.

    Valituskuoron kantaesitys oli Tatten vappujuhlassa huhtikuun lopulla.

    - Kireä aikataulu oli siten ihan itse aiheutettua, kun halusimme kyseisessä juhlassa valittaa, Joel Kuortti lisää.

    Kuorossa oli mukana lopulta 18 innokasta yliopiston opettajaa ja tutkijaa tutkijanuran joka tasolta. Sosiaalityön tutkimuksen ja tiedotusopin laitokset sekä Yhteiskuntatutkimuksen instituutti ovat hyvin edustettuina kuorolaisten joukossa.

    - Mukaan tulijat olivat innostuneita ja porukka toimi loistavasti yhteen, Rissanen kehuu.

    Valituskuoro on osa kansainvälistä valituskuoroliikettä

    Kantaesityksen jälkeen esityksen on voinut katsoa netissä kahdessa osassa Youtubessa ja kokonaisena Vimeossa. Ennen joulua tieteentekijöiden valituslaulu ilmestyi DVD:näkin.

    - Palaute on ollut pelkästään myönteistä, Joel Kuortti kertoo.

    Tatten esitys on myös näkyvästi esillä kansainvälisen valituskuoroliikkeen sivuilla (http:// www.complaintschoir.org/), sillä tamperelaisten kuoro on tiettävästi maailman ensimmäinen akateeminen valituskuoro.

    - Yliopisto-opiskelijat ovat valittaneet jo aiemmin, mutta eivät varsinaiset akateemiset, Tapio Rissanen täsmentää.

    - Maine on tuonut meille levytyssopimuksenkin: yhdysvaltalaisen, tanskalaisen ja suomalaisen musiikki- ja elokuvatuotantoyhtiöiden yhteistyönä on tekeillä dokumenttielokuva chicagolaisesta valituskuorosta. Elokuvan yhteydessä julkaistaan levy, johon meitä on pyydetty mukaan.

    Suomalaiset taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen kokosivat ensimmäisen valituskuoron Iso-Britanniassa 2005 ja he jatkoivat projektia Helsingin valituskuorolla. Kuoroteos nähtiin muun muassa ARS-06 -näyttelyssä. Helsingin jälkeen he siirtyivät Pietariin, Hampuriin, Chicagoon, Singaporeen ja Kööpenhaminaan, kaikkialla aloittaen valitusten keräämisestä ja kuoron kasaamisesta. Itsenäisiä valituskuoroteoksia on tehty Suomen lisäksi Norjassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Alaskassa ja Unkarissa.

    Teksti: Mia Hemming
    Kuva: Jiri Nieminen