1/13

 • pääsivu
 • sisällys
 • Liiton hallitus vuonna 2013: varapuheenjohtaja Kaarle Hämeri, puheenjohtaja Maarit Valo, Pekka Ilmakunnas, Rainer Huopalahti ja ylärivissä Marjukka Anttila, Markus Lehtinen, Lili Kihn, Juhani Laurinkari.
   

  Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo:

  Kvartaalitalous ei sovi tieteeseen

  Professori Maarit Valo jatkaa Professoriliiton puheenjohtajana tämän vuoden alusta alkaneen kaksivuotiskauden. Puheviestinnän professorina Jyväskylän yliopistossa toimiva Valo on ollut liiton johdossa vuoden 2011 alusta.

  Varapuheenjohtajaksi 30. marraskuuta koolla ollut valtuusto valitsi professori Kaarle Hämerin. Hän toimii fysiikan professorina Helsingin yliopistossa. Hämeri on ollut varapuheenjohtaja vuodesta 2011.

  Liiton tiedotteessa Maarit Valo puuttui yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta vaadittaviin, välillä suhteettomiinkin odotuksiin. Tuloksia pitäisi tulla kiihtyvässä tahdissa.

  Elinkeinoelämän lienee vaikea ymmärtää, että yliopistojen tuottama hyöty ei seuraa kvartaalikausia. Yhteiskunta ja yrityselämä tarvitsevat tietoa, mutta tulee hyväksyä, että tiedon tuottaminen vie aikansa.

  Suomen Akatemian Tieteen tila -raportti osoitti, että Suomi on tiedemaana hyvää eurooppalaista keskitasoa. Se on hyvä saavutus, varsinkin kun tiedämme, että yliopistojen henkilöstö on viime vuosina ollut monien muutosten kohteina, Valo tähdentää.

  Nopeiden hyötyjen ideologia leimaa Valon mukaan myös viimeaikaista keskustelua tutkinnoista. Parhaillaan mietitään työryhmässä uusia kaksivuotisia lyhyttutkintoja, koska kolmen vuoden kandidaatintutkintoja pidetään pitkinä ja jäykkinä työmarkkinoiden tarpeisiin.

  Kuuluvatko kaksivuotiset tutkinnot lainkaan yliopistoihin tai edes ammattikorkeakouluihin? Ja pitäisikö pikemminkin kehittää olemassa olevaa tutkintorakennetta kuin ryhtyä ideoimaan kokonaan uudenlaista tutkintoa?

  Kirsti Sintonen

  • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 15