Kysymys-vastaus Marja Makarow

Uuden yliopiston synnyttäminen Tampereelle ei käy kivuttomasti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow pitää suurimpana haasteena siirtymäkauden hallituksen nimittämistä ajoissa. Uudeksi rehtoriksi haetaan muutosjohtajaa. Yliopiston pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta.

1. Mikä on tässä vaiheessa suurin haaste Tampereen uuden yliopiston muodostamisessa?

— Suurin haaste tällä hetkellä on se, että kummankin nyky-yliopiston hallitukset nimittävät uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen ajoissa, jotta konsistori pääsee aloittamaan toimintansa 1.4.2018.

(Toim.huom. Yhdistymässä olevien Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston hallitukset ovat eri mieltä siirtymäkauden hallituksen valinnasta. TTY-säätiön hallitus istuttaisi siirtymäkauden hallitukseksi Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen. Tampereen yliopiston hallitus haluaa, että siirtymäkauden hallitus olisi kokonaan uusi. Eduskunnan ennen joulua hyväksymässä Tampere3:a koskevassa laissa ei määritellä, miten tällaiset erimielisyydet ratkaistaan.)

2. Tampereen yliopiston uudeksi rehtoriksi haetaan muutosjohtajaa. Miksi?

— Muutosjohtajalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on rehtorin tehtävän edellyttämä johtajakokemus, ja joka on menestyksellisesti uudistanut organisaatiota tai toimintakulttuuria. T3-yhteisön rakentaminenhan on maan merkittävin korkeakoulu-uudistus.

3. Tampereen korkeakoulusäätiöllä oli joulukuun alussa HS.fi:n etusivulla ilmoitus, jossa oli haastateltu Teitä. Sen otsikko kuului: ”Huippututkijat kaivetaan kammioistaan opettamaan – Tampereen yliopistosta Suomen toiseksi suurin”. Tamperelaiset tutkijat eivät pitäneet kammiovertauksesta ja otsikko kirvoitti runsaan palautteen sosiaalisessa mediassa. Yllättikö reaktio?

— Räväkkä otsikko toimittajan kynästä.

4. Henkilöstöltä on kuulunut palautetta, että heidän näkemyksiään ei ole aidosti kuultu uuden yliopiston valmistelussa. Mitä vastaatte tähän?

— Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus on käynyt vuoropuhelua T3-yhteisön kanssa lukuisissa tilaisuuksissa ja sähköisillä forumeilla, joissa olemme kohdanneet satoja ellei tuhansia henkilöitä. Tilaisuuksissa on ollut innostunut ja uutta luova tunnelma. Jokainen tapahtuma osallistujineen on kirjattu Tampere3- Wiki verkkosivustolle.

5. Kuulutte myös Taideyliopiston hallitukseen. Miten kuvaatte työskentelyä kahden aika erilaisen yliopiston hallitukissa?

— Taideyliopiston hallitustehtävä antaa upean mahdollisuuden tukea luovuutta ja edistää taiteellista tutkimusta.

(24.1.2018)Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus piti ensimmäisen kokouksensa viime heinäkuun alussa ja valitsi puheenjohtajaksi Biokeskus Suomen johtajan, professori Marja Makarowin. Hallituksen toimikausi kestää vuoden 2021 loppuun.


Teksti Kirsti Sintonen

Painetussa lehdessä sivu 18