Maija S. Peltola jatkaa Tieteentekijöiden puheenjohtajana

Fonetiikan professori Maija S. Peltola jatkaa Tieteentekijöiden puheenjohtajana vuodet 2021–2022. Peltolan valitsi jatkokaudelle Tieteentekijöiden syysliittokokous marraskuussa. Vuonna 2019 puheenjohtajana aloittaneella Peltolalla ei ollut kokouksessa kilpailijoita. Oma jatkopäätös oli tehty jo aikaa sitten, Peltola kertoo.

— Sitä vain piti miettiä, että vieläkö minut huolitaan. Olin sitä mieltä, että kaksi vuotta ei riittänyt mihinkään. Nyt jo kauhistuttaa, että tämä herkku loppuu parin vuoden päästä.

Tieteentekijöiden vuotta 2020 määritteli tietysti monella tapaa korona, ja se värittää myös alkanutta vuotta. Vuosi 2021 on tutkitun tiedon teemavuosi, jota Peltola kertoo odottaneensa innolla. Koronan takia perinteiset teemavuosien sabluunat eivät kuitenkaan toimi sellaisinaan. On mietittävä uusia ratkaisuja.

Viime vuosi näytti, että sellaisia kyllä keksitään. Liitto teki, mitä toimintasuunnitelmaan oli jo ennen koronaa kirjattu – ja teki kaiken hyvin, Peltola sanoo.

Miksei vakituinen -kampanja toi näkyvästi esiin määräaikaisten tieteentekijöiden aseman, virtuaaliseksi muuttuneessa yliopistokiertueessa päästiin jakamaan yliopistojen hyvään johtamiseen liittyviä teemoja ja tutkijoiden maalittamisen ongelmat nousivat yleiseen keskusteluun. Tärkeä oli myös Tutkijan vastuullisen arvioinnin suositus, jota Peltola oli mukana laatimassa.

— Siitä näkee sen, että tieteentekijät tekevät monenlaista, ja työn arviointi vain yhdenlaisella metriikalla on ihan kummallista. Jos meillä on lain mukaan kolme tehtävää, kai niitä kaikkia pitää arvioida ja arvostaa. Olisi tärkeää, että ihmiset pääsisivät kukkimaan kukin omalla tavallaan kuka missäkin./p>

Kuluvana vuonna on oltava hereillä heti alkuvuodesta, kun koulutuspoliittinen selonteko ja yliopistojen autonomiaselvitys julkaistaan. Autonomiaa selvittävään työryhmään kuuluu myös Peltola. Myöhemmin keväällä tulevat kuntavaalit.

— Niissäkin pyrimme saamaan esiin tutkitun tiedon roolia poliittisessa päätöksenteossa.

Jos korona-ajassa on ollut jotain hyvää, se on Peltolan mukaan ollut mahdollisuus katsoa paikaltaan koko tieteentekijöiden kenttää ja ymmärtää, mitä kaikkea sille mahtuu. Vaikka korona-ajastakin on selvitty, Peltola odottaa jo kuumeisesti sitä, että pääsisi kiertämään yliopistoja omin jaloin.

— Monella paikkakunnalla on paljon hyvää menossa. Pitää saada kerättyä yhteen, mitkä hyvät käytännöt toimivat missäkin, ja levittää niistä tietoa.


Tieteentekijöiden hallitus vuonna 2021

Puheenjohtaja: Maija S. Peltola (TYT)
Varapuheenjohtajat: Tero Karjalainen (ITTE) ja Sanni Tiitinen (TATTE)

Jäsen Varajäsen
Jäsen Esa Hakala
(INA)
Varajäsen Eija Poteri
(INA)
Jäsen Tommi Kokkonen
(HYT)
Varajäsen Laura Kortesoja
(HYT)
Jäsen Pauli Väisänen
(OYA)
Varajäsen Pirkko Viitala
(OYA)
Jäsen Johanna Turunen
(JYTTE)
Varajäsen Matti Leppäniemi
(JYTTE)
Jäsen Meri Jalonen
(SATY)
Varajäsen Stina Giesecke
(SATY)
Jäsen Alex Jung
(ATTE)
Varajäsen Seppo Virtanen
(TYT)
Jäsen Ilona Mettiäinen
(LATI)
Varajäsen Hanna Rautajoki
(TATTE)
Jäsen Mika Helander
(FfÅA)
Varajäsen Sanna Rantakömi
(ITTE)


teksti Tuomo Tamminen
kuva Milla Talassalo

Painetussa lehdessä sivu 15