• pääsivu
  • sisällys
  • AKAVA-JS:n kirje yliopistoalan työnantajille

    AKAVA-JS:n yliopistojaosto lähetti syyskuun lopussa kirjeen yliopistoalan työnantajille Valpas-linjausten toteuttamisesta ja palkkakilpailukyvyn parantamisesta yliopistosektorilla. Kirjelmän teksti on ohessa.

    Valtion voimassaolevassa virkaehtosopimuksessa todetaan, että valtion palkkaseurantaselvityksen (ns. Valpas-raportin) linjauksia toteutetaan työnantajapäätöksin. Toimenpiteet käynnistetään tämän sopimuskauden aikana. Käytännössä tämä tarkoittanee, että ensi vuoden alusta tällä perusteella tulevat valikoidut palkankorotukset. Valtion ensi vuoden budjetissa on varattu tähän tarkoitukseen momenttikohtaisesti erillismäärärahat.

    Valpas-raporttiin sisältyvät valtiotyönantajien käsitykset valtion henkilöstön palkkakilpailukyvystä tehtävä- ja organisaatiotyypin mukaan. Henkilöstö on kaikilla aloilla luokiteltu johtotehtävissä oleviin, asiantuntijoihin, ammattitehtävissä oleviin ja avustavissa tehtävissä oleviin. Valtiotyönantajien käsityksen mukaan valtion palkkakilpailukyky ei ole yleisesti ottaen huono. Johto- ja asiantuntijatehtävissä olevien palkkakilpailukyky sen sijaan koko valtiosektorilla on yleistä palkkakilpailukykyä selvästi heikompi. Kaikista heikointa koko valtiolla palkkakilpailukyky on yliopistojen johto- ja asiantuntijatehtävissä olevilla.

     
    Lähde: VALPAS - Valtion palkkaseurantatyöryhmän raportti s. 28
    Valtiotyöantajien näkemyksiä valtion palkkakilpailukyvystä

     

    AKAVA-JS:n yliopistojaosto mukaan valtio-työnantajien käsityksen tulisi näkyä selvästi kohdennettaessa ensi vuoden alusta Valpas-linjauksiin perustuvia budjetoituja määrärahoja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yliopistosektorilla korotusten tulisi suuntautua painotetusti yliopiston johto- ja asiantuntijatehtävissä oleviin. Osa opetushenkilökuntaa on asiantuntijatehtävissä, osa opetushenkilökuntaa on johtotehtävissä. Myös opetushenkilökunnan ulkopuolella on johto- ja asiantuntijatehtävissä olevia.

    Saatujen budjettiselvitysten mukaan Valpas-linjaukset näyttävät olevan ilman erityisiä hallinnonaloittaisia painotuksia. Valtiotyönantajien julkistetut käsitykset yliopiston johto- ja asiantuntijatehtävissä olevien heikosta palkkakilpailukyvystä eivät näy yliopistojen ensi vuoden alusta saaman korotuksen kokonaismäärässä. On toisaalta ilmeistä, että Valpas-linjauksia toteutetaan vielä myöhemmin. Palkkakilpailukyvyn parantaminen voi tulla esiin myös muissa yhteyksissä mm. normaalissa palkkaluokkamäärittelyssä.

    AKAVA-JS:n yliopistojaosto tuntee erityistä vastuuta valtiotyönantajien toteaman yliopistosektorin johto- ja asiantuntijatehtävien heikon palkkakilpailukyvyn tuntuvasta parantamisesta. Parantaminen tulee ottaa yhdeksi keskeiseksi painopistealueeksi koko valtiosektorin toiminnassa. Valtiotyönantajien julkistettuun käsitykseen pohjautuen voidaan olettaa oikeutetusti, että myös yliopistoalan työnantajat tuntisivat samanlaista vastuuta.

    AKAVA-JS:n yliopistojaosto esittää, että yliopistoalan työnantajat toimisivat joka suhteessa aktiivisesti yliopiston johto- ja asiantuntijatehtävissä olevien palkkakilpailukyvyn parantamiseksi. Tämän tulisi ilmetä mm. toteutettaessa Valpas-linjauksia ensi vuoden alusta ja myöhemminkin.