• pääsivu
  • sisällys
  •  

     

    Tulevaisuusverstas verkossa


    Oulun assistenttiyhdistys on perustanut Internetin kautta toimivan "virtuaalisen tulevaisuusverstaan". Palvelu on tarkoitettu erityisesti yhdityksen jäsenille, mutta se on avoin kaikille ja toivotamme kaikki Suomen Tieteentekijät tutustumaan ja osallistumaan sen toimintaan. Verstaan osoite on on http://wwwedu.oulu.fi/oyay/verstas ja siellä toimii lisäksi helppokäyttöinen keskustelupalsta, jonne voi jättää vaikka vieraskirjaterveiset. Palvelu on tietysti vielä (ja varmaan jatkuvastikin) kehittelyn alla, joten toivomme kovasti kommentteja, ehdotuksia ja kokemuksia.

    Tulevaisuusverstaassa on kysymys sen tutkimisesta, millaiseksi me tulevaisuuden haluamme ja voimme tehdä. Tulevaisuusverstas on aivoriihimenetelmiin kuuluva yhteistyömuoto, joka on kehitetty tulevaisuuden tutkimuksen apuvälineeksi. Tämä tulevaisuuden "tutkimus" voidaan tässä ymmärtää yhtä hyvin tulevaisuuden muokkaamiseksi. Tulevaisuuttahan ei vielä ole olemassa ja siihen, millainen siitä tulee, voimme me kaikki vaikuttaa omalla toiminnallamme. Menetelmä on kehitetty demokraattiseksi, luovuutta ja yhteisöllisyyttä tukevaksi ns. ruohonjuuritason kansalaistoiminnan apuvälineeksi.

    Kehittely alkoi ongelmointivaiheesta

    Oulun assistenttiyhdistys järjesti viime vuonna seminaarin, jossa kokeiltiin tulevaisuusverstas-työskentelyä. Tilaisuus oli varsin onnistunut. Mukaan saatiin useita yhdistyksen toiminnasta sivussa olleita ja ihan uusiakin ihmisiä. Seminaarissa kartoitettiin työhömme ja ay-toimintaan liittyviä ongelmia tulevaisuusverstas-menetelmän ensimmäisen, ongelmointivaiheen, avulla. Kasaan saatiin tasan 101 erilaista ongelmamainintaa! Tosin moneen otteeseen todettiin myös, ettei tämä nyt näin ongelmallista ole, vaan monet asiat tieteen tekijän työssä ja elämässä ovat edelleen erittäin hyvin!

    Käytännössä tulevaisuusverstas toimii siten, että osallistujat esittävät lyhyesti muotoiltuja ongelmia, jotka kaikki kirjataan ylös ja laitetaan näkyville. Sitten ongelmien sisällöstä ja merkityksestä voidaan keskustella ja valitaan yksinkertaisen äänestysmenettelyn avulla tärkeimmiksi koetut ongelmat. Sen jälkeen ongelmat ryhmitellään temaattisiksi kokonaisuuksiksi, jotka toimivat jatkotyöskentelyn lähtökohtina.

    Kun ongelmia ryhmiteltiin ja analysoitiin hahmottui kehämäinen kolmesta kokonaisuudesta koostuva rakenne. Yksi kokonaisuus koostui omaan uraan ja jokapäiväiseen työhön liittyvistä ongelmista: kiire, epävarmuus, kilpailu jne. Toinen alue koostui resurssi- ja puitetekijöistä, joihin ay -toiminnallamme perinteisesti on yritetty vaikuttaa: palkka, yliopistojen rahoitus, virkarakenne jne. Kolmas omanlaisensa alue oli sitten ay -toimintaan liittyvät ongelmat: aktiivien puute, hampaattomuus jne. Kuviota voi tulkita siten, että yleiset puite- ja resurssitekijät saavat työmme sen luonteiseksi, ettei ay-aktiivisuutta enää löydy eikä asioihin pystytä siksi vaikuttamaankaan. Jatkokehittelyn varaan jäi keksiä keinoja, mistä tätä kehää lähdetään murtamaan!

    Visiointi- ja todellistamisvaiheisiin

    Tulevaisuusverstaan tulisi tämän ensimmäisen, ongelmavaiheen, jälkeen edetä visiointivaiheeseen, jossa kuvitellaan ja keksitään mahdollisia ratkaisuja esille saatuihin ongelmakokonaisuuksiin. Ehdotusten kanssa menetellään samalla tavalla kuin ongelmienkin: aivoriihien tapaan ne kirjataan ylös arvostelematta niitä mitenkään ja annetaan niiden virittää esille yhä uusia ja mielikuvituksellisempia visioita. Lopuksi taas esityksistä keskustellaan, ne arvioidaan ja ryhmitellään. Verstaan kolmas vaihe on todellistamisvaihe, jossa parhaimmaksi valitut ratkaisuesitykset yritetään käytännössä toteuttaa.

    Virtuaaliverstaassa voi tällä hetkellä esittää uusia ongelmia ja ideoita sekä äänestää niiden tärkeydestä. Ongelmia ja ideoita voi myös järjestellä kokonaisuuksiksi, mutta ryyhmittelyjen tallettaminen edellyttää kirjoittautumista palvelun käyttäjäksi. Tervetuloa kokeilemaan ja keskustelemaan palvelun ja toimintamme kehittämisestä.

     

    Esa Pikkarainen
    epikkara@ktk.oulu.fi
    Oulun yliopiston assistenttiyhdistyksen tiedotussihteeri

    Lisätietoa Tulevaisuusverstas -menetelmästä: Jungk, Robert & Müllert, Norbert R. 1987. Tulevaisuusverstaat - käsikirja kansanvallan elvyttämisen mahdollisuuksista. Suomen Lataamo, Helsinki. (Suomentanut ja jälkikirjoitus Kai Vaara.)

    (painetun lehden s. 25-26)