• pääsivu
  • sisällys
  • Keskustelua...

    Yliopiston ongelmia Suomessa


    1. Professorin pätevyysvaatimukset ja palkka

    Professorin virkaan pätevöitymiseksi pitää tehdä töitä ja opiskella usein yli puolet elinajasta eikä virkaan silti voi olla varmasti tarpeeksi pätevä. Professorin palkkaa parempia palkkoja saa vähemmällä koulutuksella ja lisäksi työpaikan luontaisetuja, joita professorilla ei ole ollenkaan. Professorin virka alkaa olla kannattamaton. Yliopistonkin pitäisi ostaa pätevää väkeä.

    2. Toimintamäärärahat

    Kun on tullut professorin virkaan on edessä tilanne: hanki jostakin rahat virkaan kuuluvien tehtäviesi tekemiseen. Onkohan toista tällaista virkaa? Muualla työelämässä työantaja huolehtii työssä tarvittavista resursseista.

    3. Opiskelijoiden tieteellinen taso

    Ministeriö pitää yliopiston tehon ja tason mittana suoritettuja tutkintoja. Ihmiset ovat onneksi erilaisia, toiset opiskelevat tehokkaammin ja nopeammin kuin toiset. Tämä on normaali elämänkirjo, jota ei tarvitse eikä voi muuttaa. On luonnollista, että kaikki opiskelijat eivät kykene tai eivät halua suorittaa loppututkintoa. Tämän takia ei pidä madaltaa tieteellistä tasoa niin, että kaikki valmistuvat yhtäaikaa ja nopeasti. Opiskelijat ovat myöhemmin opettajia ja jos taso lasketaan se laskee kumulatiivisesti edelleen tulevaisuudessa. Eikä olla totalitarismissa. Jos opiskelijat ovat välillä töissä eikö se ole hyvä asia. Saa palkkaa, työkokemusta, oppia ja voi ehkä oppia senkin mitä ja miksi kannattaa opiskella. Miksi ei saisi opiskella vaikka koko ikänsä. Jos haluaa siirtyä työelämään ilman loppututkintoa mitä pahaa siinä on. Yliopisto ei ole tehdas vaan tieteen teon ja sen opetuksen laitos.

    Valtiovalta ei tunnu arvostavan professorien työtä eikä yliopistolaitosta. On kuitenkin jotain näyttöä professorien työn ja yliopistojen merkityksestä. Professorien palkka pitää nostaa pätevyyttä vastaavalle tasolle. Työnantajan tulee antaa työssä tarvittavat resurssit. Opiskelijat valmistuvat sitten kun ovat suorittaneet vaadittavat tieteelliset opinnot tai ovat valmistumatta. Silti yliopisto voi suorittaa hyvin tehtävänsä.

    Juhani Pyhtinen
    Radiologian klinikka
    Oulun yliopisto