• pääsivu
  • sisällys

  •  
     

    Opetus- ja tutkimushenkilökunnan ajankäyttötutkimus käyntiin


    Tilastokeskuksen toteuttama yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilökuntaa koskeva ajankäyttötutkimus käynnistyy tässä kuussa. Syyskuun aikana postitetaan ensimmäiset lomakkeet ja jokainen yliopiston opetus- ja tutkimusvirka on mukana yhden viikon osalta.

    Ajankäyttötutkimus toteutetaan yhteistyössä opetusministeriön kanssa vuosina 2004-2005. Tutkimus koskee budjettirahoituksella palkattua henkilöstöä. Eniten viime vuosina kasvanut joukko eli ulkopuolisella rahoituksella toimivat jäävät ulkopuolelle. Tilastokeskuksen yliaktuaari Vesa Hämäläisen mukaan tutkimusjoukkoa ei nyt laajennettu ulkopuolisella rahoituksella palkattuihin, koska vertailtavuus edelliseen, lukuvuonna 1991-1992 toteutettuun ajankäyttöselvitykseen haluttiin säilyttää.

    Yliopistojärjestöissä on jo pitkään toivottu, että yli 12 vuoden takainen tutkimus uusittaisiin. Yliopistoissa on sitten 1990-luvun alun tapahtunut valtavasti opetus- ja tutkimushenkilöstöä koskevia muutoksia, jotka vaikuttavat myös työaikaan. Vanhojen ajankäyttötietojen käyttäminen tilastoinnissa ei ole enää pitkään aikaan ollut perusteltua. Keskeinen muutos on mm. se, että opetusvelvollisuudesta on siirrytty kokonaistyöaikaan. Uusi tutkimus on tarpeen myös sen takia, että yliopistojen tulosalueittainen kustannuslaskenta perustuu pääasiassa opetushenkilöstön työsuunnitelmiin sisältyviin ajankäyttötietoihin.

    Vastaamalla voit vaikuttaa!

    Yhtenäisen ja luotettavan kuvan saaminen yliopistojen henkilöstön ajankäytöstä on tarpeen niin yliopisto- ja tiedepolitiikan, korkeakoulujen henkilöstöhallinnon, etujärjestöjen kuin yksittäisten tutkijoidenkin näkökulmasta. Siksi lomakkeiden täyttäminen olisi kovin tärkeää.

    Jokainen yliopistojen opetus- ja tutkimusvirka on mukana yhden viikon osalta. Kaikki saavat täytettäväkseen lomakkeen, johon vastaaja ikään kuin pitää päiväkirjaa tekemisistään yhden viikon osalta. Lomake on päivitetty edellisestä 12 vuoden takaisesta tutkimuksesta. Paperilomake postittaan kaikille, mutta yliaktuaari Vesa Hämäläisen mukaan nyt uutuutena on myös mahdollisuus sähköiseen vastaamiseen.

    - Jokainen voi vaikka työpäivänsä jälkeen katsoa, miten päivä kului ja täyttää lomakkeen. Tärkeää on, että aina tietyllä viikolla saataisiin tiedot tietystä virasta, Hämäläinen korostaa.

    Samanaikaisesti yliopistojen kanssa toteutetaan myös ammattikorkeakouluja koskeva ajankäyttötutkimus. Tilastokeskuksen toteuttama hanke on mittava, sillä yliopistojen puolelta tutkimuksessa on mukana yli 7000 virkaa ja ammattikorkeakouluista noin 6000 virkaa. Tulokset kootaan yhteiseen raporttiin.


    Kirsti Sintonen