• pääsivu
  • sisällys

  • Tieteentekijöiden liiton kevätliittokokouksen
    puheenjohtajana toimi Terhi Törmänen (oik.) Oulun yliopistosta ja sihteerinä asiamies Marketta Honkanen liiton toimistosta.

    Tasa-arvostrategia hyväksyttiin – UPJ:sta puhuttiin

    Tieteentekijöiden liiton kevätliittokokous oli koolla 16. huhtikuuta m/s Silja Symphonyllä. Paikalla oli noin 100 liittokokousedustajaa. Merkittävimpänä päätösasiana liittokokous hyväksyi strategian sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi liitossa ja sen toimintaympäristössä. (Asiasta oli juttu huhtikuun Acatiimi-lehdessä ja strategia löytyy liiton nettisivuilta kohdasta Edunvalvonta -> Tasa-arvostrategia.)

    Kokousedustajia eniten puhuttanut asia oli kuitenkin yliopistojen palkkausjärjestelmän uudistaminen. Liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala piti upj:sta seikkaperäisen katsauksen: missä ollaan, miten ja miksi tähän on tultu ja miten tästä eteenpäin. Esityksen lomassa käytiin vilkasta keskustelua.

    Tutkijoiden sijoittaminen opettajien järjestelmään, henkiarviointien toteuttaminen, linjaratkaisut tasosijoittelussa, kireä aikataulu, esimiesjärjestelmä herättivät eniten kriittisiä kommentteja. Suomen akateemisten tutkijoiden yhdistystä SATYa edustava Antti Häkkinen kysyi, mikä on liiton suhtautuminen protestiliikkeeseen ja onko asiaa käsitelty liiton johdossa. - Upj protestiliike tuo arvokkaita näkemyksiä esille ja se on ehkä positiivisin liike, joka yliopistoissa näkyy tällä hetkellä, Häkkinen totesi.

    Liiton puheenjohtaja Antero Puhakka vastasi, että liiton johto on tavannut protestiliikkeen edustajia ja samalla on oiottu selviä upj:n valmisteluun liittyviä väärinkäsityksiä. - Järjestelmää kohtaan esitetty kritiikki on arvokasta ja liitto kuuntelee sitä edelleen herkällä korvalla, Puhakka vastasi.

    Turun yliopiston tieteentekijöihin kuuluva Petri Hallikainen tivasi tarkempaa tietoa upj:n rahoitussuunnitelmasta ja siitä, tuoko se ollenkaan luvattuja lisäeuroja palkkapussiin. Toiminnanjohtaja Rantala kertoi myös liiton upj-jäsenkyselystä, joka aukesi netissä paria päivää ennen liittokokousta. Kolmen ensimmäisen päivän aikana siellä oli käynyt jo yli 400 vastaajaa.

    Liitto hyödyntää kyselyn tuloksia jatkovaikuttamisessa. Varsinaiset sopimusneuvottelut yliopistojen uudesta palkkausjärjestelmästä käynnistyvät alkusyksystä. Opetusministeriön tulisi jättää tarjous 15.9. Sopimuksen osapuolet ovat opetusministeriö ja pääsopijajärjestöt, akavalaisten osalta neuvottelujärjestö JUKO. 

    Tieteentekijöiden liiton kevätliittokokous 16.4.2005


    • merkitsi tiedoksi selvityksen ajankohtaisista asioista
    • hyväksyi vuoden 2004 toimintakertomuksen
    • vahvisti vuoden 2004 tilinpäätöksen, merkitsi tiedoksi tilintarkastajien lausunnon ja myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille
    • päätti vuoden 2004 ylijäämän käytöstä
    • valitsi vaalivaliokunnan valmistelemaan vuoden 2006
    hallituksen ja varapuheenjohtajien valintaa; vaalivaliokuntaan
    valittiin Juha Huikari (pj), Matti
    Kaikkonen, Tellervo Keto, Anu
    Suoranta, Mervi Ilmonen, Henri
    Virtanen, Tuukka Arosara ja Pekka
    Rantanen
    • hyväksyi liiton strategian sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi
    liitossa ja liiton toimintaympäristössä
    • merkitsi tiedoksi selvityksen yliopistojen palkkausjärjestelmäuudistuksesta ja siitä käydyn keskustelun

    Noin 1000 vastaajaa Tieteentekijöiden
    liiton UPJ-kyselyssä

    Tieteentekijöiden liitto teki huhtikuussa jäsenkyselyn UPJ:n toteuttamisesta. Nettikyselyyn oli linkki liiton www-sivustolla ja kysely oli esillä 13.-30.4. Tänä aikana kyselyyn kävi vastaamassa noin 1000 liiton jäsentä. Myös avovastauksia kirjoitettiin innokkaasti.
    Kyselyn tuloksia analysoidaan kesäkuun Acatiimissa.

    (painetun lehden s. 29)