ACATIIMI 5/05 tulosta | sulje ikkuna

Palkkausuudistus Professoriliiton valtuuston ykkösaihe


Professoriliiton valtuusto oli koolla 16. huhtikuuta m/s Silja Symphonyllä. Yliopistojen palkkausuudistus puhutti valtuuston jäseniä jälleen paljon enemmän kuin esimerkiksi sääntömääräiset asiat – tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen.

Puheenjohtaja Tapani Pakkanen selvitti palkkausuudistuksen viime käänteitä. Protestiliikkeen edustajia oli ollut liiton toimistossa palaverissa 11. huhtikuuta. Samalla liitolle luovutettiin vetoomus, johon oli kerätty nimiä professori Heikki Patomäen blogissa. Liitto on päättänyt toteuttaa upj:n toteuttamisesta jäsenkyselyn. Lisäksi 2. kesäkuuta järjestetään asiasta kaikille jäsenille avoin keskustelutilaisuus.

Liitossa on myös kartoitettu upj-protestiliikkeen yliopisto- ja tieteenalakohtaista vaikuttavuutta vetoomuslistojen perusteella. Eniten kriitikkoja on löytynyt isoista monialaisista yliopistoista eli kärjessä ovat Helsingin, Turun, Tampereen ja Jyväskylän yliopistot sekä Åbo Akademi. Tieteenaloittain vertailtuna eniten upj-kriitikoita on ihmistieteissä eli teologian, yhteiskuntatieteiden, humanististen tieteiden ja kasvatustieteiden aloilla. Valtuuston jäsen ja Professoriliiton

Helsingin yliopiston osaston puheenjohtaja Markku Kulmala selvitti tunnelmia Helsingin yliopiston suuren konsistorin kokouksesta 13.4. Rehtori Ilkka Niiniluoto oli kutsunut kaikista yliopiston professoreista koostuvan suuren konsistorin koolle ja paikalle oli tullut noin 200. Helsingin yliopiston piiristä kummunnutta protestiliikettä selittää Kulmalan mielestä tieteenalakohtaiset erot: luonnontieteissä on totuttu esimiesjärjestelmään paremmin kuin valtiotieteellishumanistisella puolella. - Liiton tulisi käyttää aktivismin kasvu ja liikehdintä hyödyksi ja koota voimat syksyyn 2007 kun sopimuskausi loppuu.

Liiton varapuheenjohtaja Terttu Katila kertoi, että suuressa konsistorissa paikalla olleita professoreita puhutti eniten henkilökohtaisen suoriutumisen arviointi. Siitä esitettyä kritiikkiä voidaan vielä käyttää jatkovaikuttamisessa hyväksi.

Åbo Akademin osastoa edustava valtuutettu Maija Grönholm esitti huolensa takuupalkasta ja tutkijankoulutuslisien kohtalosta. Åbo Akademin hallinto suhtautuu erittäin penseästi lisien siirtämisestä “pohjiin”. Myös professori Salme Näsi Tampereen yliopistosta toivoi liitolta selvitystä, mitä tutkijankoulutuslisien kanssa on tehty valtakunnallisesti. (Kartoitus on toteutettu huhtikuun lopussa ja lehden painoon mennessä vastaukset on jo saatu kaikilta liiton osastoilta.)

Professori Asko Lehtonen Vaasan yliopistosta esitti, että arviointimenettely pitää kirjata tulevaan virkaehtosopimukseen, samoin tulee olla maininta siitä, mikä on julkista ja mitä salaista arviointitietoa.

Toiminnanjohtaja Jorma Virkkala teki valtuuston kokouksessa selkoa liiton tuoreista palkkaselvityksistä. Niiden tuloksista oli juttu huhtikuun Acatiimissa. Lisäksi merkittiin tiedoksi lainsäädännön, yliopistolain ja korkeakoulukeksintölain muutoshankkeet.

Kokouksen loppupuolella muissa asioissa professori Maija Grönholm otti esille ruotsinkielen asema liiton tiedotuksessa. Åbo Akademin professorit toivoisivat ruotsinkielisiä jäsenkirjeitä tai niiden käännettyjä tiivistelmiä. Liiton hallitus lupasi selvittää asiaa.

Professoriliiton valtuuston 16.4.2005 päätökset


• merkitsi tiedoksi liiton varallisuustilanteen ja sen kehityksen
• vahvisti vuoden 2004 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden
vastuuvelvollisille
• käsitteli hallituksen valmistaman kertomuksen vuoden 2004 toiminnasta
• kävi keskustelun palkkausjärjestelmäuudistuksesta ja
antoi ohjeet jatkovalmistelulle
• merkitsi tiedoksi liiton palkkaselvitykset• merkitsi tiedoksi yleisen
työmarkkinatilanteen ja järjestöllisen tilanteen
• merkitsi tiedoksi yliopistojen ja tutkimustoiminnan voimavaratilanteen
• merkitsi tiedoksi yliopistolain ja korkeakoulukeksintölain
tilanteet
• merkitsi tiedoksi liiton vaalitoimikunnan asettamisen ja
tehtävät
• kävi keskustelun liiton tiedotuskielistä

 


ACATIIMI 5/05 tulosta | sulje ikkuna