Tuottavuusohjelman 2006- 2010 valmistelu etenee
Maan hallituksen keväisen kehyspäätöksen mukaan julkisen palvelun ja hallinnon tuottavuuden kehittämistyö lähtee siitä, että valtiolla täytetään avautuvista työpaikoista vuoteen 2011 mennessä vain puolet. Tuottavuusohjelmien valmistelut jatkuvat, tosin ei ilmeisestikään enää yhtä kaavamaisesti kuin aikaisemmin.
Suomessa valtiovallan toimesta on useissa eri yhteyksissä ja ohjelmissa todettu korkeatasoinen tutkimustoiminta ja siihen perustuva opetus keskeisiksi Suomen menestystekijöiksi. Globalisaatio edellyttää vahvaa osaamista. Nämä tekijät yhdistyvät yliopistoissa.
Vuoteen 2011 mennessä arvioidaan valtiolta siirtyvän eläkkeelle tai muiden työnantajien palvelukseen yhteensä 37.500 henkilöä. Maan hallituksen kehityspäätös 15.3.2005 tarkoittaa sitä, että vuoteen 2011 mennessä näin avautuvista työpaikoista täytettäisiin vain puolet. Valtiovarainministeriön 26.4.2005 tekemä päätös lähtee siitä, että OPM:n hallinnonalalta vähennettäisiin vajaa 6.000 työtekijää. Vähennyksestä suurin osa kohdistuisi käytännössä yliopistoihin. Tämä olisi selvässä ristiriidassa sen ajattelun kanssa, että tutkimus, ylin opetus ja osaaminen ovat muissa yhteyksissä todettu valtiovallan toimesta keskeisiksi menestystekijöiksi.
Opetusministeriön valtiovarainministeriölle 14.10.2005 antamassa tuottavuusohjelmalausunnossa tuodaan esiin ristiriita, joka vallitsee yliopistojen henkilöstön supistamisen ja tutkimustoiminnan laadun ja määrän kesken. OPM:n lausunnon mukaan yliopistoista vähennettäisiin 1500 henkilöä 2011 mennessä. Määrä on selvästi vähäisempi kuin valtiovarainministeriön kaavailuissa. Ero johtuu siitä, että OPM on ottanut huomioon tarkastelussa ainoastaan yliopistojen toimintamenomäärärahoilla palkatut vanhuuseläkkeelle siirtyvät. OPM ei ole ottanut tarkastelussa huomioon muista syistä kuin vanhuuseläkkeelle siirtymisen johdosta vapautuvia paikkoja.
OPM:n tuottavuusohjelman mukaan yliopistojen tuottavuus paranee ja toiminnan laatu ja vaikuttavuus vahvistuvat yliopisto- ja korkeakoululaitoksen rakenteita ja toimintaa kehittämällä. Vapautuvat voimavarat kohdennettaisiin OPM:n käsityksen mukaan hallinnonalan sisälle. Tällä tarkoitetaan myös kaavailluista henkilöstövähennyksistä vapautuvia voimavaroja. Epäselvää kuitenkin on, miten voimavarojen kohdentaminen hallinnonalalle käytännössä tapahtuisi.
Miten virkapankit tai palvelukeskukset edistävät tuottavuutta?
OPM:n tuottavuusohjelman mukaan eläköitymisen kautta vapautuvat vakanssit tulee koota virkapankiksi. Ei ole selvyyttä, tarkoittako tämä kaikkia yliopistoja koskevaa yhteistä virkapankkia vai yliopistokohtaisia virkapankkeja.
Eläköityminen tapahtuu eri henkilöstöryhmissä eri tavalla. Erityisesti professorit ovat siirtymässä lähivuosina suurin joukoin eläkkeelle. Eläköitymisen seurauksena tapahtuva virkojen mahdollinen vähentäminen ei saa johtaa yliopistojen kannalta ensiarvoisen keskeisen professorikunnan vähenemiseen.
Tuottavuuden lisäämistä voidaan pitää sinänsä myönteisenä seikkana. Tämä koskee myös yliopistoja. Suunnitelluilla palvelukeskuksilla, hankintatoimen uudistamisella ja muilla hallinnon esikunta- ja tukitoimien muutoksilla ilmoitetaan pyrittävän yliopistojen tuottavuuden nostamiseen. Ei ole kuitenkaan varmuutta, että kaavaillut muutokset vaikuttavat halutulla tavalla.
Tuottavuusohjelmien valmistelut etenevät niin, että valtiovarainministeriössä valmistellaan yhteenvetoa kaikkien ministeriöiden vastauksista. Tarkoituksena on, että marraskuun lopulla hallitus tekee asiaa koskevia linjauksia. Tällä hetkellä tuottavuusohjelmia valmistellaan hallituksen keväisen kehyspäätöksen lähtökohdista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että aikaisemmat kaavamaisuuteen perustuvat henkilöstömäärien leikkaukset olisivat jotenkin väistymässä ja tilalle olisi tulossa myös muunlaisiin lähtökohtiin perustuvia henkilöstön vähentämisiä. Esillä on ollut myös se, että henkilöstön vähentämisestä vapautuvia voimavaroja voitaisiin käyttää jäljelle jäävien palkkauksen kehittämiseen.
Tuottavuusohjelma muodostaa edelleen todellisen uhkakuvan yliopistojen toiminnan kehittämiselle. Tämän takia opetusministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelmaa on esillä olleissa muodoissa vastustettava.
Jorma Virkkala
Professoriliiton toiminnanjohtaja
8.11.2005
(painetun lehden s. 14-15) |