2/16

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     

    Tiedevastainen ilmapiiri ajaa tutkijoita pois

    Kesä, heinä ja elokuu. Siinä olivat valtiovarainministeri Alexander Stubbin määritelmän mukaiset kolme syytä olla professori. Mutta jatkossa näin ei enää ole, valtiovarainministeri vakuutti runsaat koulutussäästöt sisältäneen hallitusohjelman julkistamistilaisuudessa. Myöhemmin Stubb selitti kyseessä olleen "läpän".

    Helsingin yliopiston tilastotieteen professori Jukka Coranderia ei kuitenkaan naurattanut.

    - Otin sen henkilökohtaisena loukkauksena. Teen töitä 70 tuntia viikossa, kuutena päivänä. Lomaa olen pitänyt keskimäärin muutaman viikon. Ja sitten säästöjä perustellaan sillä, että lomailen liikaa.

    Corander suivaantui siinä määrin, että päätti tarttua Oslon yliopiston tarjoukseen oman tutkimusryhmän perustamisesta Norjaan. Tulevaisuudessa hänen saamansa EU-rahoitus menee näin Osloon.

    Päätökseen vaikuttivat myös yliopistojen resurssit.

    - Helsingin yliopisto ei pystynyt tarjoamaan samanlaisia työskentelyolosuhteita kuin Oslo. Siellä minut on vapautettu perustutkinto-opiskelijoiden opetuksesta ja saan keskittyä tutkimukseen. Vastaavaa asemaa ei Helsingin yliopistolla ollut tarjota.

    Corander ei ole ainoa lähtijä. Kun arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen- Anttila päätti siirtyä Edinburghin yliopistoon, ilmoitti hän hallituksen koulutusleikkausten vauhdittaneen päätöstä. Suomen molekyylilääketieteen instituutin johtaja Olli Kallioniemi siirtyy Ruotsin johtavaan biotieteiden tutkimuskeskukseen koska lahden takaa löytyy enemmän rahoitusta ja arvostusta.

    Acatiimin tekemissä kyselyissä kävi ilmi, että lähtöhaluja oli yliopistoissa laajemminkin. Suunnitelmista ei kuitenkaan haluttu puhua omilla nimillä, eikä niiden toteutumisesta ollut kysyttyjen kohdalla varmuutta.

    Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola kertoo, että yliopisto seuraa lähtijöiden tilannetta. Hän huomauttaa kuitenkin, että liikettä on molempiin suuntiin.

    - Myös ulkomailta tullaan Helsingin yliopistoon.

    Enemmän kuin huippututkijoiden liikkumisesta rehtori onkin huolissaan nuorista, vasta tutkijanuraa pohtivista opiskelijoista.

    - Meidän täytyi pitää huolta, että tohtorin tutkintoa ja sitä seuraava post-doc vaihe näyttäytyisivät edelleen houkuttelevina vaihtoehtoina, Kola linjaa.

    - Täytyisi luoda ymmärrystä tohtorien osaamiselle ja sille, miten heidän taidoistaan voi olla hyötyä yliopiston ulkopuolellakin.

    teksti Juha Merimaa

    • Painetussa lehdessä sivu 8