2/16

 • pääsivu
 • sisällys
 • JUKO ja sen jäsenliitot järjestivät infotilaisuuden Helsingin yliopiston henkilöstölle 2.2. Porthanian sali oli täynnä työpaikkansa kohtalosta huolestunutta väkeä.

  Hyvä tietää

  Miten turvaat toimeentulosi, jos työsi päättyy?

  Kun työnantaja vähentää henkilökuntaa irtisanomalla tai päättämällä määräaikaisia työsuhteita, ansiopäiväraha voi turvata toimeentuloasi. Seuraavassa kerrotaan, miten huolehdit ansiopäivärahaoikeudestasi.

  Ei omia muutoksia työnteon ehtoihin

  Ansiopäivärahaoikeus edellyttää, että muutokset työntekosi ehtoihin ovat työnantajan tekemiä. Jos sinulle ehdotetaan muutosta, esimerkiksi työn osaaikaistamista, ota yhteyttä luottamusmieheesi. Ole tarkka työn päättymissyyn kanssa. Jos irtisanomisen yhteydessä sinulle ehdotetaan sopimusta, ota yhteyttä luottamusmieheesi.

  Työnhakijaksi ilmoittautuminen

  Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työn päättymisestä lukien. Voit ilmoittautua etukäteen, mutta ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Muista ilmoittaa, että haet kokoaikatyötä. Osoitteesta www.te-palvelut.fi löydät työhallinnon verkkopalvelujen linkin sähköistä ilmoittautumista varten, ja myös työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimisto) yhteystietoja.

  Tarvitsetko apua työvoimahallinnon verkkopalveluiden käyttämiseen? Ota yhteyttä valtakunnalliseen työlinjaan (0295 020 700). Ilmoita työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä, että olet Opettajien Työttömyyskassan jäsen.

  Pidä työnhaku voimassa TE-toimiston edellyttämällä tavalla. Päivärahaa maksetaan vain ajalta, jona työnhakusi on voimassa.

  Ansiopäivärahan hakeminen

  Päivärahaa voi hakea sähköisesti, Openetin kautta. Linkki tähän palveluun löytyy Opettajien Työttömyyskassan verkkosivuilta (www.opetk.fi). Tutustu etukäteen myös sieltä löytyviin Openetti-ohjeisiin. Tukea palvelun käyttöön saat osoitteesta asiakaspalvelu(at)opetk.fi, josta Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton jäsenet saavat myös palvelun käyttäjätunnuksen.

  Päivärahaa voi hakea myös postitettavalla lomakkeella, jonka voit tulostaa Opettajien Työttömyyskassan verkkosivuilta.

  Täytä lomake sen ohjeiden mukaan. Liitä hakemukseen lomakkeen ohjeen mukaiset selvitykset. Toimita hakemus ja liitteet Opettajien Työttömyyskassaan jälkikäteen. Päivärahaa haetaan ja maksetaan vain kuluneelta ajalta. Hae päivärahaa aikaisintaan, kun olet ollut kaksi täyttä kalenteriviikkoa työnhakijana TE-toimistossa.

  Lisäohjeita hakemuksen liitteistä löydät Opettajien Työttömyyskassan verkkosivuilta kohdasta ”Ansiopäivärahan hakeminen”. Älä lähetä liitteitä etukäteen.

  Työttömyyden jatkuessa

  • oletko kokonaan työtön? Tee hakemus aina neljältä täydeltä kalenteriviikolta (ma-su) kerrallaan, jälkikäteen.
  • työllistytkö osittain, uudelleen tai onko sinulla sivutuloja? Hakuohjeet löydät Opettajien Työttömyyskassan verkkosivuilta kohdasta ”Ansiopäivärahan hakeminen”. Tutustu verkkosivuilla kohtaan ”Työllistytkö osittain?”. Sinulla voi olla oikeus soviteltuun päivärahaan.

  Hakemuksen käsittely

  Opettajien Työttömyyskassa antaa sinulle kirjallisen päätöksen ja maksaa päivärahasi hakemuksessa ilmoittamallesi pankkitilille. Työttömyyskassa lähettää kustakin maksuerästä maksuilmoituksen jonka mukana on jatkohakemuslomake. Jos et halua paperipostia, päivitä esto Openetti-tietoihisi.

  Ilmoita muutoksista välittömästi

  Ilmoita työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista välittömästi työttömyyskassalle. Ilmoitettavia seikkoja ovat mm. työssäolo, opiskelu, sairausloma, uusi sosiaalietuus, yritystoiminta, irtisanomisajan palkka tai muu ansiotulo. Myös TE-toimisto tarvitsee tiedon tilanteessasi tapahtuvista muutoksista.

  Huolehdi ammattiliiton jäsenmaksuista

  Huolehdi jäsenmaksuista myös työttömyyden aikana. Työttömyyskassa ei peri jäsenmaksua ansiopäivärahasta. Ota yhteyttä omaan ammattiliittoosi jäsenmaksuohjeita varten.

  Varaudu käsittelyaikaan

  Voit seurata käsittelyaikaa Opettajien Työttömyyskassan verkkoetusivulta.

  Lisätietoa ansiopäivärahasta löydät Opettajien Työttömyysk assan verkkosivuilta osoitteesta www.opetk.fi.

  Teksti Marjaana Maisonlahti
  kassanjohtaja, Opettajien Työttömyyskassa

  • Painetussa lehdessä sivu 14