Mentorointipari Niina
Karvinen ja Gerlandia
Barros ovat tavanneet
noin parin viikon
välein mentorointiprosessin
aikana.
Nauru raikaa heti tapaamisen alusta alkaen, kun mentorointipari Niina Karvinen ja Gerlandia Barros saapuvat paikalle paritapaamiseen. Oulun yliopiston innovaatiokeskuksen liiketoiminnan asiantuntijana työskentelevä Karvinen sekä vasta valmistunut liiketalouden kandidaatti Barros ovat olleet mukana Kielen avulla osalliseksi -hankkeen mentorointiohjelmassa viime lokakuusta lähtien ja ovat omien sanojensa mukaan tavanneet toisensa noin parin viikon välein.
Karviselle ja Barrosille on yhteistä liiketalouden koulutuksen lisäksi se, että he molemmat toimivat yrittäjinä. Sen lisäksi, että Karvisella on oma yritys, jossa hän toimii yrityskehittäjänä, hän vastaa Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteisestä yrittäjyysohjelmasta. Barrosilla taas on oma kahvila (Café na Bodega) kotimaassaan Brasiliassa, jota hän pyörittää Oulusta käsin.
— Joskus on vaikeaa hoitaa asioita, mutta kuitenkin melkein kaiken voi hoitaa puhelimella sekä markkinoinnin voi tehdä täältä käsin helposti, Barros toteaa.
Parin tapaamisissa teemana on usein ollutkin yrittäjyys.
— Olemme puhuneet yrittämisestä kaikissa muodoissa, sen haasteista ja onnistumisista, Karvinen kertoo. Viime kerralla puhuimme siitä, mitä kaikkea pitää tietää, jos haluan tulevaisuudessa perustaa kahvilan myös Suomeen, Barros lisää.
Pari onkin tavannut pääasiassa eri Oulun kahviloissa, jolloin he ovat voineet samalla vertailla eri kahviloita ja miettiä, millaisia kahviloita Oulusta puuttuu.
Barros aikoo hakea ensi vuonna Oulun yliopiston kansainvälisen liiketalouden maisteriohjelmaan. Hakuun liittyvissä asioissa mentori on ollut myös suurena apuna.
— Olen oppinut mentorilta myös paljon suomalaisesta työkulttuurista. Monia asioita tiedän jo, koska olen asunut Suomessa jo vuosia, mutta olen myös oppinut paljon, Barros kertoo.
Mentoroinnin pääideana on se, että aktorina toimiva maahanmuuttaja saa apua ja uusia eväitä työllistymiseen sekä pääsee kasvattamaan verkostojaan. Myös mentori voi saada paljon mentoroinnista.
— Tämä on ollut todella antoisaa, ja koen että olen saanut uuden ystävän. Olemme samanlaisia, meillä riittää paljon juteltavaa, kun tapaamme. Minulle on myös tärkeää, että olen oppinut itsekin niin suomalaisesta kuin brasilialaisesta kulttuurista sekä tutustunut uuteen ihmiseen, Karvinen kertoo.
— Olet myös oppinut puhumaan paremmin yleispuhekieltä, Barros muistuttaa Karviselle.
Mentorointi on auttanut mentoria katsomaan Suomea eri näkökulmasta.
— Mentoroinnissa näkee Suomen maahanmuuttajien silmin. Se on avartavaa ja se myös auttaa omassa työssäni. Tämän kautta pystyn näkemään epäkohdat ja sen, kuinka me suomalaiset voisimme toimia paremmin, jotta maahanmuuttajilla olisi mukavampaa olla täällä ja jotta kotouttaminen olisi sujuvampaa. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia työelämään sekä toimia, jotta maahanmuuttajat pääsevät työhön kiinni ja oppivat tietämään, miten täällä toimitaan. Yhteiskuntamme ei ole lähellekään valmis siinä, että tänne olisi helppo tulla muualta, Karvinen huomauttaa.
Barroksen mielestä aktorina oppii paljon ja saa motivaatiota työnhakuun ja tulevaisuuteen.
— Joskus minä voin myös neuvoa jotakuta toista maahanmuuttajaa mentorilta saamillani neuvoilla, hän toteaa.
Kielen avulla osalliseksi -hanke on Oulun yliopiston suomen kielen oppiaineen hallinnoima ESR-hanke, jossa saman alan ammattilainen mentoroi koulutettua maahanmuuttajaa. Nykyisessä ryhmässä aktorina on mukana mm. eläinlääkäri, englannin opettaja sekä IT-insinööri. Nykyinen mentorointiryhmä päättyy alkukesästä, ja uusi sekä samalla hankkeen viimeinen mentorointiryhmä käynnistyy huhtikuussa.
Mentorointi koostuu pääosin paritapaamisista, joiden lisäksi 8 kuukauden ohjelmaan kuuluu vapaaehtoisia ryhmätapaamisia. Mentoriksi ehtii vielä ilmoittautua. Vielä toukokuussakin on mahdollista aloittaa mentorointi sopivan parin löydyttyä. Lisätietoa mentoroinnista sekä hankkeesta voi saada hankkeen kotisivuilta sekä Facebook-sivuilta.
Teksti ja kuva Rikupekka Leinonen
Kirjoittaja on Kielen avulla osalliseksi -hankkeen
projektisuunnittelija.
Painetussa lehdessä sivu 44