Kysymys-vastaus Minna Huotilainen

Yliopistojen täytyy nyt joustaa ja yliopistolaisten pitää huolta omasta jaksamisestaan, neuvoo aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen. Etätyöläisenkin pitää antaa itselleen aikaa luoda rutiinit uusiin olosuhteisiin.

1) Ovatko yliopistot olleet kunnolla valmistuneita opetuksen siirtämiseen verkkoon?

— Hyvin vaihtelevasti. Jokaisesta yliopistosta löytyy runsaasti huippuunsa hiottuja verkkototeutuksia jo ennen tätä. Toisaalta jokaisessa yliopistossa törmättiin tilanteeseen, jossa ehkä monen sadan opiskelijan kurssi jouduttiin yhtäkkiä heittämään verkko-opetukseksi. Hankalin tilanne on esimerkiksi opetusharjoittelujen ja materiaalien kanssa työskentelyä vaativien kurssien kanssa.

2) Mitä vinkkejä annat yliopistolaisille etätyön tekemiseen?

— Pitkäkestoinen etätyö vaatii uusia rutiineja: Kiinnitä huomiota ergonomiaan, työn tauottamiseen ja työpäivän kestoon. Uusien rutiinien rakentaminen kuluttaa kognitiivisia resursseja ja aiheuttaa väsymystä. Yhdenkin pienen uuden rutiinin pystyttäminen vie parisen viikkoa, ja nythän moni meistä on joutunut muokkaamaan työn tekemisen tapojaan oikein kunnolla. Ole siis armollinen itsellesi. Muista, että tarvitset muita ihmisiä — kukaan meistä ei täällä yksin pärjää. Pyydä siis apua ja sovi kahvitauoista ja lounastauoista työkavereiden kanssa kuten ennenkin (nyt vaan nähdään verkossa).

3) Miten etätöissä kannattaa huolehtia jaksamisesta?

— On tärkeää pitää huolta perustarpeista: syödä säännöllisesti ja hyvin, harrastaa liikuntaa ja nukkua kunnolla. Pohdipa keskipäivän ulkoilua. Onnistuisiko tunnin kävely, juoksu tai pyöräily keskellä päivää? Voisiko tästä tulla jopa uusi rutiini, kun taas palaamme työpaikoille? Tässä olisi oivallinen väline jaksamiseen, sillä liikunnan lisäksi se vaikuttaa vuorokausirytmiin ja unen laatuun. Unen laatu voi kärsiä myös murehtimisesta — jokainen meistä taitaa nyt olla pikkuisen huolissaan jostain.

4) Yliopistohenkilöstöllä on muutenkin usein vaikeaa erottaa työ ja vapaa-aika. Mitä vaikutuksia etätyön tekemisellä on tähän?

— Etätyö jää helposti päälle: kone on siinä keittiön pöydällä edelleen auki ja sitä tulee vilkuiltua ruokaa laitellessa ja pahimmillaan vaikka kesken perhepäivällisen. Nyt tarvitaan aikaa ilman digilaitteita: koneet kiinni tiettyyn aikaan päivästä koko perheeltä, jos vain mahdollista on. Myös ne videopuhelut mummolaan voivat keskeytyä, kun työviesti kilahtaa postilaatikkoon. Tähän auttaa minimalismi keskeytysten suhteen: poista asetuksista kaikki ponnahdusikkunat ja äänimerkit. Jos et osaa, pyydä apua helpparista.

5) Monet opettajat ovat huolissaan myös opiskelijoiden jaksamisesta. Mitä opettajat voisivat vastata opiskelijoiden huoliin?

— Opiskelijoilla on paljon huolia, osa niistä on todella vaikeitakin. Ne voivat liittyä talouteen, sairastamiseen, perheiden ristiriitoihin ja omaan jaksamiseen. Opettajat eivät voi kantaa kaikkia huolia, mutta on tärkeää pitää esillä niitä kanavia, joista apua todella saa. Ja sanomattakin on selvää, että jokainen yliopistojen opetushenkilökuntaan kuuluva yrittää parhaansa, jotta oppiminen sujuisi mahdollisimman hyvin näissä olosuhteissa. Nyt on jouston ja erityisjärjestelyiden paikka.



Minna Huotilainen on toiminut vuoden 2018 alusta Helsingin yliopistossa kasvatustieteen professorina.


Teksti Kirsti Sintonen

Painetussa lehdessä sivu 26