3/10

  • pääsivu
  • sisällys
  • Eeva Rantala

    JUKOn neuvottelija Eeva Rantala avasi lakkopäälliköiden koulutustilaisuuden 1. maaliskuuta Akavatalossa. Taustalla JUKOn neuvottelupäällikkö Arja Vehmas.
     

    Tutkijat kokonaistyöajan piiriin

    Merkittävä muutos tuli kokonaistyöajan soveltamissäännöksiin – tutkijat tulevat sen piiriin. Uusi kokonaistyöaikasopimus on käytössä 1.8.2010 alkaen. Kokonaistyöaikaa sovelletaan yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöön, joka kuuluu yliopistojen palkkausjärjestelmässä opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmään. Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät yliopistoon palvelussuhteessa olevat perustutkintoa suorittavat opiskelijat sekä sellaiset henkilöt, joiden työaikaa työnantajalla on työaikalain tarkoittamalla tavalla mahdollisuus työn luonteen ja suorittamispaikan vuoksi valvoa.

    Opetus- ja tutkimushenkilöstön vuosittainen työaika on 1600 tuntia. Jokainen henkilö laatii vuosittain yhteistyössä esimiehensä kanssa työsuunnitelman ennen seuraavan lukuvuoden alkamista. Työsuunnitelmat yliopisto hyväksyy organisaationsa mukaisesti. Soveltamisohjeessa todetaan, että jos kesken lukuvuoden sovitaan sellaisesta uudesta tehtävästä, jonka ei voida katsoa sisältyvän työsuunnitelman mukaisiin tehtäväkokonaisuuksiin, työsuunnitelmaa on tältä osin muutettava.

    Työntekijä vastaa itse omasta työajastaan ja sen käyttämisestä työsuunnitelman mukaisiin tehtäviin.

    Työsuunnitelman sisältö

    Työsuunnitelmaan kirjataan 1600 tunnin työajan kohdentaminen eri tehtäväalueille seuraavan lukuvuoden aikana. Työsuunnitelmia laadittaessa otetaan huomioon osallistuminen opetukseen, tutkimustoimintaan ja muihin tehtäviin.

    Työsuunnitelman sisältöön liittyvä soveltamisohje on tärkeä. Soveltamisohjeen mukaan opetusja tutkimushenkilöstön tehtävät voivat olla opetus- tai tutkimuspainotteisia. Opetuksen määrää mitoitettaessa otetaan huomioon opetuksen sisältä sekä sen vaatima valmistelutyö, erityisesti uudistettavan opintojaksonvalmisteluun käytettävä aika.

    Opetuspainotteisissa tehtävissä työsuunnitelmaan sisällytettävän kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärä on 392 tuntia lukuvuodessa. Professoreilla kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärä on kuitenkin 140 tuntia lukuvuodessa. Tässä täytyy huomata se, että kyse on nimenomaan opetuspainotteisista tehtävistä. Jos tehtäviin kuuluu tutkimusta, on opetustuntimäärä vastaavasti vähempi.

    Sellaisissa opetustehtävissä, joihin ei varsinaisesti sisälly tutkimusta, kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärä on 448 tuntia lukuvuodessa. Tällä sopimuksella ei kuitenkaan ole tarkoitus lisätä kontaktiopetuksen määrää niillä henkilöillä, joilla enimmäistuntimäärä on ollut tämän sopimuksen voimaan tullessa 392 tuntia lukuvuodessa.

    Tarkoituksena on, että niiden henkilöiden suhteellinen osuus, joiden työtehtäviin ei sisälly opetuksen lisäksi tutkimusta, ei kasva. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niiden tehtävien määrä, joissa opetustuntikatto on nyt 448 tuntia lukuvuodessa, ei saa kasvaa.

    Väitöskirjaa tekevien työsuunnitelmat

    Jos palvelussuhteessa jatko-opintoja harjoittavan henkilön pääasiallisena tehtävänä on väitöskirjatyön tekeminen ja jatko-opintojen harjoittaminen, tulee työsuunnitelmaan sisältyvä osallistuminen opetustoimintaan ja muihin tehtäviin mitoittaa niin, että väitöskirja on mahdollista saada valmiiksi suunnitellussa aikataulussa. Soveltamisohjeena tähän on, että ohjeellinen opetustuntien määrä on enintään 56 tuntia lukuvuodessa. Tässä täytyy huomata myös se, että opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasoilla 1-4 ei ole itsenäisiä opetustehtäviä. Opetustehtävien täytyy olla sellaisia, jotka eivät vaadi pitkää valmisteluaikaa. Vaativuustasokartassa tasoilla 1-2: omiin jatko-opintoihin liittyvää pienimuotoista opetusta, tasolla 3: perusopetukseen liittyviä tehtäviä, perustutkinto-opiskelijoiden ohjaukseen liittyviä tehtäviä ja tasolla 4, perusopetukseen liittyviä tehtäviä ja opetusta avustavia tehtäviä.

    Työsuunnitelman ulkopuolinen opetus

    Jos henkilö suostumuksensa mukaisesti antaa yksikön määräämää opetusta enemmän kuin mitä hänelle työsuunnitelman mukaan kuuluu, maksetaan tästä opetuksesta eri korvaus, joka saadaan jakamalla henkilön vuosipalkka luvulla 1600.

    Sopimuksen vaikutukset

    Koska kyseessä on merkittävät muutokset kokonaistyöaikasopimukseen, seuraavat sopijaosapuolet sopimuksen vaikutuksia opetus- ja tutkimushenkilöstön työn sisältöön ja työsuunnitelmien mukaan toteutuneeseen työmäärään ja tarvittaessa neuvottelevat sopimuksen määräysten kehittämistä. Erityisesti tarkastellaan opetuspainotteisissa tehtävissä olevien opetuksen määrän ja erilaisten opetustuntimäärien käytön kehittymistä 1600 tunnin kokonaistyöajan puitteissa.

    Siirtymäsäännös vuosilomien osalta

    Sopimuksessa on sovittu siirtymäsäännöksistä siirryttäessä vuosilomajärjestelmästä kokonaistyöaikajärjestelmään. Vuosilomamääräykset eivät koske kokonaistyöajassa olevia.

    Niiden henkilöiden osalta, jotka ovat kuuluneet työaikalain ja vuosilomalain piiriin, 1.4.2009 alkaneen lomanmääräytymisvuoden jälkeen ansaitut vuosilomat katsotaan pidetyiksi siirryttäessä tähän työaikajärjestelmään 1.8.2010.

    Lomanmääräytymisvuoden 1.4.2008- 31.3.2009 ajalta ja sitä ennen ansaitut, mutta vielä pitämättömät lomat tulee vahvistaa pidettäväksi 30.4.2010 mennessä.

    Säästövapaasopimusten mukaiset säästövapaat ja mahdolliset lomarahan vaihtovapaat voidaan käyttää niiden alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti siten, että niillä vähennetään vastaava osuus 1600 tunnin kokonaistyöajasta työaikasuunnitelman tekemisen yhteydessä.

    Kursiivilla merkityt ovat kirjoittajan Eeva Rantalan tulkintaa.