3/12

  • pääsivu
  • sisällys
  •  

    Voiman vuosi 2011

    Maalis-huhtikuussa neuvottelut paikallisen TE-toimiston kanssa. Tutkijayrittäjä kirjoitti starttiraha-hakemuksen, johon tuli myönteinen päätös. Hän vertasi sitä apurahahakemusten päätöksiin. Hakemukseen hän oli tehnyt yrityksen toimintasuunnitelman, budjetoinut (tuulesta temmaten) lukuja myynnistä ja kuluista — ja haaveillut saavansa palkkaa tutkimustyöstään, joka on tuttua työtä yrittäjän tehtävään verrattuna. Tavoitteena oli tehdä omaa työtä tuloksellisemmin. Hän teki myös yritykselle pitkän tähtäyksen (kansainvälistymisen)suunnitelmat, joten hänelle muodostui rakenteellinen näkemys tulevaisuudesta toiminnan käynnistyessä.

    Kaupparekisterin kuulutuksen jälkeen yrityksen tavara- ja palvelumerkkihakemukset olivat käytettävissä: toimialana humanistinen tutkimus ja kehittäminen, koulutus- ja julkaisutoiminta kulttuurin ja taiteen alalla. Vaikutti hienolta, hän oli jopa hieman ylpeä mennessään avaamaan pankkissa yritystili, johon hän sai viiteluettelolistan tilauksille ja myynnille. Verotoimistossakin ovat varmasti tyytyväisiä kuntalaiseen, joka vihdoin maksaisi veroa (apurahoista ei yleensä makseta).

    Tilitoimistokäynnillä hän harjoitteli uusia termejä; debet ja credit, ajot ynnä muut. Lisäksi yritykselle pitää suunnitella logo, painatteet, julkaisujen ilme ja web-sivut. Graafikolle hän kertoi ajatuksia ja väritoivomuksia luonnoksia varten. Vihreätä mielessä, kun hän meni yrittäjänä vihdoin lounaalle.

    Toukokuussa yritystoiminta käynnistyi: maakunnan taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvä tutkimusyritys, joka tekisi alueen taiteesta tutkimuksia ja julkaisuja. Yrityksen (vihreät) viestintämateriaalit olivat valmiina, koko elämän mittainen kiinnostus taiteeseen tiivistyi niihin. Hän keskittyisi tulevan kesän ja syksyn perustutkimuksen tekemiseen, jonka tulosten perusteella yritystoiminta jatkuisi luennoimalla ja jatkotutkimuksia tehden. Hän tuottaisi maakunnan alueelta tutkimusraportin, jossa ensimmäistä kertaa olisi kansien välissä kaikki alueen ammattitaiteilijat ja heidän tutkijat julkaisuineen sekä kunnan kulttuuripäättäjien haastattelut.

    Kesä-heinä-elokuu kului maakunnan seitsemän kunnan taiteeseen ja kulttuuriin perehtymiseen sekä informanttien haastatteluihin suunnitelmien mukaan. Lisäksi osallistuminen kesän taidetapahtumiin. Hän teki selkeän aikataulun, jonka mukaan hän toimi aamusta iltaan kuin "oikea työntekijä". Aika kului kuin siivillä. Heinäkuussa hän toimitti ensimmäisen kirjanpitomateriaalin tilitoimistoon ajoa varten, jonka mukaan tulot ja menot olivat plusmiinus — bisnestä tuskin. Mutta, työhön oli tullut uusi näkökulma, itse vastaamisen tunne omasta tekemisestä, ja tuloksesta.

    Syyskuussa hän kirjoitti täyspäiväisesti tutkimusraportin käsikirjoituksen. Tutkijantyön jännittävin vaihe, jossa materiaali muovautuu uutta ja merkittävää tietoa tiivistäväksi raportiksi: se osoitti, että maakunnassa toimii 563 ammattitaiteilijaa ja heidän töihin on perehtynyt 112 tutkijaa. Tutkijayrittäjä toteutti vihdoin myös työhuoneen remonttisuunnitelman, johon hän oli IKEA:sta pyytänyt suunnitelman, valinnut sisustusliikkeestä uudet lattiamateriaalit, maalit ja valokuvatapetin. Lisäksi hän hankki sopivan neuvottelupöydän, tuolit ja arkistokaapin.

    Vihreät mielikuvat alkoivat vähitellen muuttua todeksi hänen valmistautuessa julkaisemaan ja luennoimaan tutkimuksesta.

    HILDE, 2.2.2012
    Nimimerkin taustalla tutkijayrittäjä FT Jaana Vainio-Utriainen, jonka vihreät sivut linkissä www.kultura.fi

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 47