3/13

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   
   
   

  Yliopistoindeksin jäädytys loppuu

  Maan hallituksen kehysriihen myönteisin tulos yliopistojen kannalta on yliopistoindeksin jäädytyksen loppuminen tähän vuoteen. Näin ollen jäädytys ei olisi enää voimassa 2014 alusta.

  Valtion säästötoimien vuoksi indeksi ensin puolitettiin vuodeksi 2012 ja jäädytettiin kokonaan täksi vuodeksi. Puolitus merkitsi 25 miljoonan euron ja jäädytys 42 miljoonan euron leikkausta yliopistorahoitukseen.

  Ennen kehysriihtä eri tahot ovat vaikuttaneet päättäjiin jäädytyksen lopettamiseksi. Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto lähettivät päättäjille ja medialle tiedotteen (19.3.), jossa ne korostivat, ettei yliopistojen talous kestä enää lisäleikkauksia. Yliopistojen johto oli eri yhteyksissä viestittänyt, että tämä vuosi jotenkin kituutetaan, mutta jäädytyksen jatkuessa jouduttaisiin vähentämään henkilöstöä.

  Tämä merkitsisi kurssien ja sivuainevaihtoehtojen karsimista, opiskeluryhmien kasvattamista sekä opiskelun yksinkertaistamista massaluennoiksi ja kirjatenteiksi. Kirjastot ja tietotekniikka kärsivät. Seurauksena on opintojen pitkittyminen. Työurien pidentäminenhän myös alkupäästä on hallituksen keskeinen tavoite, mutta yliopistorahoituksen leikkaamisella tähän ei päästä, liitot huomauttivat tiedotteessaan.

  Kehysriihen kaikki yliopistoja ja tutkimusta koskevat päätökset eivät olleet julkisia tämän lehden mennessä painoon (25.3.). Hallituksen kehysriihitiedotteen ainoa tutkimusta koskeva kohta liittyi sektoritutkimuslaitosten yhdistämiseen. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle perustetaan Luonnonvaratutkimuskeskus vuoden 2015 alussa. Se muodostetaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta ja Metsäntutkimuslaitoksesta.

  Kirsti Sintonen
  22.3.2013

  • Painetussa lehdessä sivu 9