Professoriliiton Helsingin yliopiston osasto juhlisti liiton 50-vuotista taivalta Tiedekulmassa 5. syyskuuta. Lavalla osaston puheenjohtaja Edward Hæggström sekä Laura Kolbe.

Professoriliitto 50 vuotta - ”Professorius on kivaa”

Professorimetro, Professorinysse, paneeleita ja esitelmiä. Professoriliiton yliopistokohtaiset osastot ovat järjestäneet tai järjestävät hienoja juhlavuoden tapahtumia.

Professoriliiton Helsingin yliopiston osasto juhlisti liiton 50-vuotista taivalta Tiedekulmassa 5. syyskuuta. Professori Laura Kolbe puhui professorien monista identiteeteistä. Näiden piirteitä hän kävi läpi Matti Klingen Professoreita-kirjan esimerkkihenkilöiden kautta.

— Aika moni haluaa olla professori ja se on aika kivaa, kiteytti Laura Kolbe.

Ohjelmassa kuultiin myös ”Minä, professori” -alustuksia eri aikakausilta ja eri tieteenaloilta. Näitä esittivät professorit Carl G. Gahmberg, Fred Karlsson, Liisa Keltikangas-Järvinen, Sirkka Ahonen, Jaana Hallamaa sekä Olli Norros.

— Kova nykyinen kilpailu on omiaan syömään sitä arvomaailmaa, jota yliopiston pitäisi ylläpitää, totesi Liisa Keltikangas- Järvinen.

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä onnitteli liittoa ja kehui juhlavuoden tunnusta ”Sivistyksen puolesta”.

Turun yliopiston osasto on järjestänyt suurelle yleisölle suunnatun neljän kiinnostavan paneelikeskustelun sarjan Turun kaupunginkirjastossa. ”Konepelti auki – mistä ja miten tieteellinen tieto syntyy eri aloilla?” oli aiheena 10. syyskuuta. Lokakuun 8. päivä panelistit pohtivat, mitä tiede maksaa.

Oulun yliopiston sekä Åbo Akademin osastoilla oli jäsentilaisuudet jo keväällä.

Professorimetro-tapahtuma järjestetään Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston metroasemilla 10. lokakuuta. Idean takana on Aalto-yliopiston osaston aktiiveja.

Tapahtumia on vielä myös edessä. Itä- Suomen yliopiston osaston professorit pitävät esitelmiä ihmisen ja luonnon suhteesta eri tieteenalojen näkökulmasta. Lokakuun 29. päivä näitä saa kuulla Joensuun kampuksella ja 30. päivä Kuopiossa.

Tampereen yliopiston eri kampuksia kiertää 14. marraskuuta Professorinysse. Se tutustuttaa päivän aikana osallistujia kampuksiin, professoreihin ja Professoriliiton toimintaan.


Professoriliiton Turun yliopiston osasto järjesti Turun kaupunginkirjastossa 10.9. keskustelun siitä, miten tieteellinen tieto syntyy. Vasemmalla paneelin puheenjohtaja Juha Räikkä, panelistit Petriina Paturi, Kari Lukka, Stina Syrjänen ja Louis Clerc.


Osastojen tapahtumista löytyy lisätietoja liiton juhlavuoden sivustolta sivistyksenpuolesta.fi.


Painetussa lehdessä sivu 46