Kuunnellen ja kysellen parempia jäsenpalveluita

Taiteen maisteri, teollinen muotoilija Ira Laitakari- Svärd aloitti lokakuussa Tieteentekijöiden kehittämisasiantuntijana. Tehtävä on liitossa uusi, ja Laitakari- Svärdin työhön lukeutuu yhdistysten tukeminen, jäsenpalveluiden ja rekistereiden kehittäminen sekä palvelumuotoilu. Jäsenelle palvelumuotoilu tulee näkymään hänen mukaansa sellaisina uudistuksina, jotka jäsen kokee omikseen.

— Se tarkoittaa palveluja, etuja ja toimintoja, jotka tuntuvat jäsenistä tarpeellisilta ja helppokäyttöisiltä, hän selittää.

Menetelmä, jonka avulla Laitakari-Svärd muotoilee palveluja eri ryhmille mielekkäiksi, kuulostaa järkeenkäyvältä ja elävältä: Kysele, juttele ja kuuntele. Kommunikoi monessa kanavassa. Räätälöi. Hyödynnä palautetta. Hienosäädä jatkuvasti.

Laitakari-Svärdillä on vankka kokemus tuotteiden ja palveluiden käyttäjälähtöisestä suunnittelusta. Kokemusta ryydittää aimo annos järjestöosaamista. 1990-luvun puolivälissä alkanut ura matkapuhelimien suunnittelun parissa vaihtui vuonna 2007 järjestöjen jäsenpalveluiden kehittämiseen, kun hänet pyydettiin Yksityisalojen esimiehet ja asiantuntijat YTY ry:hyn.

— Lähdin YTYyn jalkauttamaan jäsenlähtöistä ajattelua, hän tiivistää.

Uusien tuulien tuominen toimintaan ja jäsenhankinta sujuivat Laitakari-Svärdiltä sen verran mallikkaasti, että muutaman vuoden päästä Insinööriliitto houkutteli hänet leipiinsä. Seuraavan kahdeksan vuoden aikana hän muun muassa osallistui Insinööriliiton työsuhdeneuvontaan, koulutti luottamusmiehiä ja yhdistysaktiiveja sekä rakensi jäsensegmentit ja palveluportfolion.

Tieteentekijöihin Laitakari-Svärd innostui hakemaan, koska liitto on uudistunut viime aikoina juuri siihen suuntaan, johon hänen mielestään ammattiyhdistyksen pitääkin mennä.

— Haluan olla mukana etujoukoissa. Tykkään tehdä asioita uudistusten parissa.


Miia Ijäs-Idrobo jatkaa Tieteentekijöiden erityisasiantuntijana

Tieteentekijöiden yhdistyskoordinaattori Miia Ijäs-Idrobo jatkaa työtään erityisasiantuntijan nimikkeellä ja keskittyy muun muassa tiede- ja korkeakoulupolitiikkaan. Lisäksi hänen vastuulleen on siirtynyt osa eläkkeelle jäävän Riku Matilaisen aiemmista tehtävistä, kuten liiton kansainvälinen toiminta ja jäsenten palkkaneuvonta.


teksti Eevastiina Aho

Painetussa lehdessä sivu 16