7/11

  • pääsivu
  • sisällys
  • – Muualla maailmassa professorien tutkimuskaudet ovat yleinen tapa, asiamies Kai Kilpinen muistuttaa.

    Säätiöt perustavat professoripoolin

    Poolin kautta professoreille myönnetään apurahoja lukuvuoden kestävän tutkimusjakson rahoittamiseksi yhdessä yliopiston kanssa.

    Professoriliiton vuoden 2011 toiminnan yhtenä painopisteenä on ollut professoreiden tutkimusmahdollisuuksien parantaminen.

    Liitto on ajanut erityisesti professoreiden tutkimuskausijärjestelmää. Tutkimuskaudella professori voi opetuksesta ja hallintotehtävistä vapaana edistää tutkimustyötään.

    Uudenlainen mahdollisuus parantaa professoreiden tutkimusmahdollisuuksia on tullut säätiöiden ja rahastojen taholta.

    Ne ovat perustamassa professoripoolia, jonka kautta professoreille myönnetään apurahoja lukuvuoden kestävän tutkimusjakson rahoittamiseksi yhdessä yliopiston kanssa.

    — Uuden järjestelmän keskeisenä tarkoituksena on antaa professoreille mahdollisuus keskittyä tutkimuksen tekemiseen, johon jää nykyään muilta tehtäviltä yhä vähemmän aikaa, toteaa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan asiamies Kai Kilpinen.

    — Samalla järjestelmä auttaa myös dosenttitasolla olevia. Sieltä päästäisiin pätevöitymään hoitamalla professorin tehtäviä tutkimuskauden ajan, hän lisää.

    Tavoitteena on, että poolin kautta voidaan vapauttaa vuosittain noin sata professoria tutkimukseen.

    Apurahaa voisi professoripoolista hakea professori, jonka yliopisto sitoutuu irrottamaan hallinnosta ja opetuksesta lukuvuoden ajaksi. Yliopisto maksaisi professorin bruttopalkasta 55 prosenttia, ja säätiön apuraha kattaisi noin 45 prosenttia nettopalkasta. Apuraha olisi professoria kohden noin 25 000 euroa. Apurahatutkijoiden tapaan eläke- ja tapaturmavakuuttaminen tapahtuu Melan kautta.

    Professoripoolin ensimmäinen haku on kevättalvella 2012. Yksityiskohdat tarkentuvat vielä syksyn mittaan. Järjestelmästä ei ole tarkoitus tehdä pysyvää, vaan sitä ollaan rakentamassa todennäköisesti viisivuotiseksi.

    — Viisi vuotta ei ole kuitenkaan kiveen hakattu. Arvio järjestelmän toimivuudesta tehdään kolmen vuoden päästä, Kilpinen huomauttaa.

    Säätiöt toivovat, että järjestely kannustaisi yliopistoja itse järjestämään professoreiden tutkimusvapaiden rahoitusta. Professoriliitto lähetti toukokuussa kaikille yliopistoille suosituksensa professoreiden tutkimuskausien järjestämisestä (suositus on nähtävissä liiton verkkosivuilla kohdassa Ajankohtaista > Lausunnot).

    Jotkut yliopistot ovatkin jo lähteneet asiassa liikkeelle. (Ks. juttu yliopistojen rehtorien avajaispuheista)

    — Säätiöt haluavat avittaa yliopistoja alkuvaiheessa ja myös tässä taloudellisessa tilanteessa. Tutkimuskausien hoitaminen kuuluu kyllä yliopistojen perustehtäviin, Kilpinen tähdentää.

    Kirsti Sintonen
    Maarit Valo

    • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 8