7/13

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   

  Tampereen teknillisen yliopiston yt:t päättyivät

  Kuutta ihmistä uhkaa lomautus, osa-aikaistaminen tai irtisanominen.

  Tampereen teknillisen yliopiston yt-neuvottelut päättyivät syyskuun viimeisellä viikolla. Kahta henkilöä uhkaa irtisanominen, kahta lomautus toistaiseksi jaksotetusti ja kahta osa-aikaistaminen. Näissä kuudessa työntekijässä on sekä opetus- ja tutkimushenkilökuntaan että muuhun henkilökuntaan kuuluvia. Lisäksi on tehty työtehtävien uudelleenjärjestelyjä työkuormien lisäämiseksi sekä löydetty säästöjä tilakustannuksista.

  Näillä toimenpiteillä työnantaja arvioi saavansa tälle vuodelle 150 000 euron säästöt. Alun perin loppuvuodelle kaavailtiin peräti 400 000—500 000 euron säästöjä.

  Yhteistoimintaneuvottelut koskivat elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitosta. Kyseessä oli neljännet yt-neuvottelut TTY:ssa vuoden sisällä. Edelliset koskivat yliopiston Porin laitosta. Sen kohdalla 400 000 euron säästötavoite aleni 100 000 euroon.

  Nyt päättyneissä yt-neuvotteluissa henkilövaikutukset tippuivat selvästi aluksi esitetyistä luvuista. Työnantajan elokuisessa neuvottelualoitteessa mainittiin 10 irtisanottavaa, 60 osa-aikaistettavaa ja 50 lomautettavaa.

  Jukolainen pääluottamusmies Antti Niemistö ei kuitenkaan kuvaa neuvotteluja massiivisena voittona, joka olisi pääteltävissä lukujen huomattavasta pienentymisestä, koska työnantaja ei missään vaiheessa esittänytkään sellaisia toimia, jotka johtaisivat lähellekään aloitteessa mainittuja lukuja.

  — Neuvottelut päättyivät työnantajan päätöksellä, vaikka kaikki työntekijäjärjestöt olivat sitä mieltä, että neuvotteluissa ei käsitelty riittävästi toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja niiden vaihtoehtoja. Lisäksi vasta neuvottelun jälkeen havaitsimme, että työnantajan laatima neuvotteluaikataulu ei täyttänyt lain mukaista kuutta viikkoa, Niemistö kertoo.

  Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry oli lähettänyt Tampereen teknilliselle yliopistolle syyskuun alussa kirjelmän, jossa se edellytti, että TTY noudattaa säästöpaineissaankin työsopimuslakia ja toimii henkilöstöpolitiikassaan muutoinkin vastuullisen työnantajan tavoin.

  JUKO muistutti, että tilinpäätöstietojen mukaan TTY:n kokonaistaloudellinen tilanne on hyvä: tilikauden ylijäämä vuodelta 2012 oli noin 9 miljoonaa euroa. Yksittäisen tiedekunnan, laitoksen tai tutkimusryhmän taloudellista tilaa on tarkasteltava aina yliopiston kokonaistaloudelliseen tilaan suhteuttaen, JUKO huomautti. Se myös katsoo, että lomautustilanteissa työnantajan on vastattava siitä, että myös työtehtäviä aidosti vähennetään palkan alennusta vastaavalla määrällä.

  Tampereen lisäksi yt-uutisia kantautuu myös muualta. Åbo Akademin hallitus on valtuuttanut rehtori Jorma Mattisen aloittamaan tarvittaessa yt-neuvottelut. Hänen on määrä informoida henkilöstöä tilanteesta tässä kuussa.

  Lehtitietojen mukaan Åbo Akademin hallitus haluaa tasapainottaa neljä miljoonaa euroa alijäämäisen taloutensa vuoden 2016 loppuun mennessä. Henkilöstövaikutuksiin se ei ole vielä halunnut ottaa kantaa. Jo aiemmin yliopisto on kertonut valmistelevansa neljään tiedekuntaan siirtymistä. Uusitun organisaation pitäisi olla valmis vuoden 2015 alussa.

  Kirsti Sintonen

  • Painetussa lehdessä sivu 8