7/13

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   
   

  Ajankohtaista

  Varainkeruuta varten lakimuutos

  Varainkeruu suurimmassa osassa yliopistoja on ollut pysähdyksissä muutaman kuukauden, kun Poliisihallitus on evännyt niiden rahankeräysluvat. Poliisihallitus arvioi yliopistoja rahankeräysluvan saajina uudelleen. Perusteena on, että yliopistot ovat pääosin valtion rahoittamia eikä niiden toiminta ole yleishyödyllistä, kuten rahankeräyslaissa edellytetään.

  Yliopistot toimittivat kaikkien rehtorien allekirjoittaman lausunnon Poliisihallitukselle syyskuun alkupuolella. Siinä rehtorit korostavat yliopistojen yleishyödyllisen toiminnan tunnusmerkkejä. Yliopistoilla on tällä hetkellä ainakin viisi voimassa olevaa rahakeräyslupaa. Lausunnossaan rehtorit pitävät kyseenalaisena, että näin dramaattinen muutos lain tulkinnassa tapahtuisi ilman, että rahakeräyslain säännöksiä on miltään osin muutettu.

  Poliisiasioista vastaavan sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan yliopistojen varainkeruu tullaan sallimaan lakimuutoksen avulla. Lainsäädäntöhanke rahankeräyksen mahdollistamiseksi aloitettiin viikolla 38. Tavoitteena on saada muutos voimaan alkuvuodesta 2014.

  Kun yliopistoilla on ollut aiemminkin mahdollisuus rahankeruuseen, olisi se tarkoituksenmukaista sallia vastakin, sanoi sisäministeri Räsänen Helsingin Sanomille 17.9.

  Kirsti Sintonen


  Kosunen aloittaa ylijohtajana

  Tapio Kosunen

  Dosentti, kasvatustieteiden tohtori Tapio Kosunen aloittaa opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtajana 18. lokakuuta. Kosunen siirtyy ministeriöön Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtajan toimesta. Ylijohtajan virkaan ilmoittautui määräaikaan mennessä 21 henkilöä.

  Kosunen työskenteli ministeriössä edellisen opetusministeri Jukka Gustafssonin valtiosihteerinä. Hän on toiminut aiemmin myös ministerin erityisavustajana, sekä opetusneuvoksena ja neuvottelevana virkamiehenä koulutus- ja tiedepolitiikan osaston ammattikorkeakouluyksikössä.

  Kosunen siirtyy ylijohtajan virkaan Anita Lehikoisen sijalle, joka nimitettiin keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköksi. Seitsemän vuoden kausi kestää 30.4.2020 asti.


  • Painetussa lehdessä sivu 8