7/13

 • pääsivu
 • sisällys
 • Kuvassa The Academics viihdyttää arviolta satapäistä yleisöä, jonka ikähaitari vaihteli yhden ja 86 ikävuoden välillä.

  Rokkaavat professorit koolla Lappeenrannassa

  Tapahtuma kokosi yhteen neljä eri kokoonpanoa, joista kolme on ollut mukana Professors Rock -tapahtumissa aiemminkin. LUT:n riveistä lavalle nousivat 4rock, The Academics ja Tuxedo Penguins. Illan päätösriffit ilmoille kajautti seitsemän tamperalaisprofessorin orkesteri.

  TUT Prof Experience saapui Lappeenrantaan Professoriliiton siivittämänä. Paikka tapahtuman pääesiintyjänä sai tamperelaisissa aikaan pientä kilpailuhenkeä. Bändi panostikin takuuvarmoihin rockklassikoihin.

  Valitsimme aloituskappaleeksi Black Sabbathin Paranoidin, koska se kuvastaa hyvin professorien ristiriitaisia tunteita. Musiikilla voi sanoa asioita, joita ei muuten voisi ilmentää, miehet tuumasivat.

  Ensimmäinen Professors Rock -tapahtuma toteutui vuonna 2009. Esiintyjämäärä on vuosien varrella vaihdellut ja vierailevat bändit ovat tuorein ohjelmistouudistus. Idean isä ja tapahtuman kokoonkutsuja, professori Matti Alatalo LUT:n teknillisestä tiedekunnasta kertoo tapahtuman saaneen positiivista palautetta.

  Kuulijat ovat yllättyneet sen monipuolisuudesta. Moni odottaa parin professorin akustista kokoonpanoa, mutta meillä on taitavia muusikoita liki puoliammattilaisia useassa eri bändissä. Yleisö onkin usein täysillä mukana.

  Rokkaavilla professoreilla on vierailijoita myöten pitkä musiikkihistoria takanaan. Musiikissa pätevät Alatalon mielestä pitkälti samat lait kuin tieteessäkin.

  Musiikki ja tutkimus ovat molemmat luovaa työtä ja vetävät puoleensa omanlaisiaan persoonia. Työssä tuloksia joutuu usein odottamaan pitkäänkin, mutta kun bändin kanssa vetää biisin onnistuneesti läpi, siinä näkee ja kuulee työnsä jäljen heti. Musiikista saa voimaa.

  Vertaistoiminta on professoreille yksi musiikin tärkeimmistä anneista. Yhteistyötä LUT:n sisällä ja muiden yliopistojen kanssa on musiikin siivellä pohjustettu jo vuosia.

  Jamien kautta syntyy uusia kontakteja vaivattomasti. Esimerkiksi projekti-ideoita on helppoa vaihtaa musiikkipiireistä tutuiksi tulleiden professorien kanssa. Professors Rock on saanut muusikot hyvin liikkeelle, ja tapahtuma on laajentunut alusta lähtien, Alatalo sanoo.

  Sana rokkaavista professoreista on kiirinyt ja keikkakutsuja satelee kasvavissa määrin. Syntymäpäiviä, pikkujouluja ja väitöskaronkkoja olisi soittajille tarjolla kalenterin täydeltä. Hankalinta on sovittaa kiireisten yliopistolaisten aikataulut yhteen.

  Inspiraatio on varmasti monelle meistä se elämää suurempi asia, mikä saa aina uudestaan musiikin pariin, kaiken kiireenkin keskellä.

  Lisätietoja: professori Matti Alatalo,
  matti.alatalo(at)lut.fi

  Satu Tähkä

  • Painetussa lehdessä sivu 36