8/14

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     

    OKM:n tulevaisuuskatsaus korostaa profilointia

    Suomalaisen tieteen tilaa ministeriön tulevaisuuskatsaus arvioi kriittisesti.

    Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti lokakuun alussa tulevaisuuskatsauksen – Osaamisella ja luovuudella hyvinvointia. ”Korkeakoulutuksella ja tieteellä kilpailuetua” -luku on kahden sivun mittainen.

    Korkeakoulujen suuri määrä, monet pienet yksikkörakenteet ja resurssien tarpeeton hajauttaminen ovat OKM:n mielestä Suomen korkeakoulujärjestelmän kehittämisen keskeiset haasteet. Katsauksessa heitetään ilmaan duaalimallia kriittisesti arvioiva kysymys: tuottaako nykyinen kahden korkeakoulusektorin järjestelmä oikeanlaista osaamista huomisen haasteisiin ja onko järjestelmä riittävän tehokas.

    Ministeriö on teettänyt kansainvälisillä asiantuntijoilla selvityksen kansainvälisten korkeakoulujärjestelmien soveltuvuudesta Suomeen. Selvitys on valmistumassa ja se julkistetaan korkeakoulu- ja tiedelaitosten johdon seminaarissa 10. joulukuuta.

    Tulevaisuuskatsauksessa korkeakoulujen rahoituspohjaa halutaan monipuolistaa koulutusviennillä ja EU/ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuilla. Konditionaalissa esitetään ”olisi myös mahdollista lisätä opiskelijoiden vastuuta tutkinnon rahoittamisesta siten, että valtion rahoituksella turvataan opiskelijalle vain yhden tutkinnon suorittaminen tavoiteajassa”.

    Tieteen tilaa arvioidaan varsin kriittisesti: ”Merkittävistä panostuksista huolimatta Suomen tieteen taso ei nouse, huippuja on vähän ja tutkimustulosten hyödyntäminen on riittämätöntä”.

    Kehittämiskeinoiksi OKM tarjoaa rohkeampaa keskustelua temaattisista valinnoista ja vahvemmasta profiloitumisesta. Tieteen nousua halutaan vauhdittaa ja käynnistää toimenpiteet, joilla vuoteen 2017 mennessä Suomi nousee johtavaksi maaksi tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa.

    OKM:n tulevaisuuskatsaus löytyy ministeriön verkkosivuilta kohdasta Julkaisut 2014.

    Kirsti Sintonen

    • Painetussa lehdessä sivu 12