9/13

 • pääsivu
 • sisällys
 •  

  Flyta julen!

  Jaha — så har vi en ny helhetsuppgörelse, sysselsättnings- och tillväxtavtal, eller ska vi kalla det ramavtal, Tupo eller något liknande så att alla förstår vad jag syftar på. Inom ramen för detta avtal ska nu utredas möjligheterna att flytta kyrkohelgerna Trettondag och Kristi himmelsfärdsdag till en lördag. Med hjälp av det här ska Finland lyftas på fötter igen. Uppfattar ni crescendot (<)i det här?

  Själv tycker jag det är dumt att flytta just dessa två klämdagar. De här två lediga dagarna behövs så man kan vila upp sig och orka jobba hårdare än någonsin. Trettondagen behövs efter allt jul- och nyårsfirande, där man först arbetat sig igenom jobbiga(?) släktingar, misslyckade(?) julklappar och sedan stått ut med skräniga(?) vänner på nyårsafton med en eventuell(!) baksmälla som bonus. ”Kristi flygare” behövs efter en lång och tung vår, så att man orkar med den där extra ruschen inför semestern, för att överhuvudtaget kunna vara borta en tid.

  Vi vet alla hur det brukar vara inför semestern. I detta finns kanske — men bara kanske — en viss sarkasm, men vi kan ytterligare lägga till att folk verkligen jobbar extra, d.v.s. övertid eller lägger på ett extra kol, för att kunna ta ut denna synnerligen anspråkslösa ledighet, så att man kan tillbringa litet fin kvalitetstid med sina närmaste. Om detta faller bort, kan motivationen lätt sjuka under alla resterande dagar under året. Det kostar mycket, mycket mera. Jobbar vi för att leva eller lever vi för att jobba?

  Om vi verkligen vill höja produktiviteten borde vi flytta julen och nyåret i stället. Det är ju inget konstigt i det: både påsk och midsommar infaller ju också på veckoslut så då skulle vi samtidigt få en viss systematik i den röran.

  Nu står ju Finland stilla i över två veckor med hjälp av någon futtig semesterdag eller övertidskompensation. Folk reser som aldrig förr för två veckor till varmare länder, vilket dessutom gör att de stimulerar andra ekonomier än vår finska ekonomi.

  Fördelen med ett beslut som detta är att inget annat land skulle vara dumt nog att genomföra en dylik reform, vilket betyder att vi kan ta emot en massa julturister (som har julledigt på traditionell juletid) och betjäna dem (utan dyra helgtillägg). Vad säger ni om den konkurrensfördelen?

  För mig avslöjar tankeexperimentet ovan absurditeten i dylika diskussioner. För att hålla detta på en seriös nivå har jag inte ens tagit upp möjligheten att flytta Valborg till första veckoslutet i maj och självständighetsdagen till det första veckoslutet i december.

  Ge oss goda ledare i stället — sådana som får oss att vilja jobba litet extra antingen under hela året eller då det egentligen kunde vara aktuellt att gå i pension. Ge oss avtal och bonussystem som känns rättvisa och sporrande för oss arbetstagare och som stimulerar till litet extra. Att piska fram någon extra dag med tvång är helt fel väg. Åtminstone jag uppfattar här ett starkt diminuendo (>).

  God jul!

  Åke Finne
  Skribenten är agronom, ekonomie doktor och lektor i marknadsföring vid Hankeno

  • Painetussa lehdessä sivu 22