6/10

 • pääsivu
 • sisällys
 •  

   

   

  Opettaja-opiskelijasuhteen suuri harppaus

  Opiskelijoiden ja opettajien lukumääräsuhde yliopistoissa on nyt ehostettu kerralla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on keksinyt laskea kaikki tutkijat mukaan opetushenkilöstöön. Silmänkääntötempun jälkeen opiskelijoita on enää 8,3 per opettaja, kun vielä viime vuonna suhdeluku oli 14,3. Todellisuudessa opiskelijoita on kuitenkin edelleen noin 20 yhtä yliopistoopettajaa kohden.

  Heinäkuun lopussa julkistetun valtiovarainministeriön ensi vuotta koskevan talousarvioehdotuksen opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa koskevan osuuden alussa on tilasto korkeakoulujen opiskelija-opettajasuhteesta (ks. taulukko ohessa). Sen mukaan tänä ja ensi vuonna on 8,3 opiskelijaa per opettaja. Moni budjettitietojen lukija voi tässä kohdin hieraista silmiään ja ihmetellä, kuinka meillä on nyt kerralla hoidettu opettajien ja opiskelijoiden lukumääräsuhde lähes kuntoon. Suuri harppaus on kuitenkin tilastollinen kikkailu, joka on saatu aikaan lukemalla kaikki tutkijat mukaan opetushenkilöstöön.

  Tilastojen kaunistelu liittyy yliopistopäättäjien mantraan, jonka mukaan kaikki tutkii ja kaikki opettaa. Nyt puhutaan opetus- ja tutkimushenkilöstöstä. Yliopistojen opetustilannetta paikkaamaan uusiin laskelmiin on ynnätty myös tutkijat, joiden työsuunnitelmaan kuuluu vain viisi prosenttia opetusta – siis akatemiatutkijatkin ovat laskelmissa mukana. Vain tutkijakoulupaikat on sentään rajattu pois.

  1. Kokoaikaiseksi (Full Time Equivalent) muutettu laskennallinen opiskelijamäärä, yliopistoissa opetus- ja tutkimushenkilökunta (pl. laskennallinen tuntiopetus ja tutkijakoulupaikat)
  2. Yliopistojen kohdalta arvio Lähde: valtiovarainministeriön talousarvioehdotus, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala

  Talousarvioehdotuksen tilaston mukaan vuonna 2006 oli 8,7 opiskelijaa opettajaa kohden. Taulukko on siis keksitty kaunistella jopa takautuvasti! Vielä vuoden takaisten budjettipaperien mukaan opettajien ja opiskelijoiden lukumääräsuhde oli 14,3 (vuosina 2005-2008). Tällöin tilastojen pohjana käytettiin kokoaikaiseksi muutettua laskennallista opiskelijamäärää. Kota-onlinessa tätä niin sanottua FTE-lukua (Full Time Equivalent) on käytetty tavallisten opiskelijamäärätietojen rinnalla vuodesta 2003 lähtien.

  Opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämän Kota-järjestelmän mukaan vuonna 2002 opiskelijoita oli lähes 170 000 ja opetushenkilöstöä noin 7800. Ennen FTE-lukujen käyttöönottoa opiskelijoita oli siis peräti 21,7 per opettaja.

  Yliopistojen opetushenkilöstön määrä on laahannut samalla tasolla tilastoinnin alusta saakka (ks. pylväsdiagrammi). Kota-järjestelmän lukujen mukaan vuonna 1981 opetushenkilöstöön kuului 6471 henkilöä ja vuonna 2009 kaikkiaan 7654. Vastaavana aikana opiskelijoitten määrä on kaksinkertaistunut.

  Uutukaiset tilastot on osaksi tehty nostamaan suomalaisten yliopistojen sijoitusta mm. Shanghain- rankinglistalla. Surkea opiskelijoiden ja opettajien lukumääräsuhde on ollut heikentämässä yliopistojemme sijoitusta.

  Toisaalta maailman yliopistorankingeissä noustaan nimenomaan tutkimuksella. Jos vähäisiä tutkijavoimia valjastetaan entistä enemmän opetukseen, tieteen tilassa ja tasossa ei ainakaan nousta. Ks. tästä myös Risto Laitisen pääkirjoitus.

  Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön ylläpitämä Kota-järjestelmä

  Kirsti Sintonen